Slovenija
16543 ogledov

Na neslavnem delu lestvice nova regija, tako je v mestih

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Stroko srkbi porast bolnikov na intenzivni negi, savinjska regija na neslavnem drugem mestu. Maribor včeraj prehitel po prebivalcih daleč najštevilčnejšo Ljubljano.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1774 PCR testov in potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 16,2-odstoten, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa se je znižalo za eno na 943. Hospitaliziranih je 526 covidnih bolnikov, 112 na intenzivni negi.

Slovenija je tako kot celota še vedno v oranžni fazi vladnega semaforja epidemije, vendar pa se z rastjo števila sedemdnevnega povprečja počasi približuje zgornji meji, ki je postavljena pri 1000.

Hospitaliziranih je 27 covidnih bolnikov več kot dan prej, medtem ko se na enotah za intenzivno terapijo se danes zdravi 112 pacientov, 7 več kot včeraj. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 49 oseb, še 38 jih je bilo sprejetih v soboto. Iz bolnišnic je bilo včeraj skupaj odpuščenih 16 pacientov s covidom-19, v soboto pa 29. Včeraj je umrlo 6 oseb.

 "V UKC Ljubljana smo v zadnjih 12 dneh sprejeli 38 kritično bolnih bolnikov. Zelo pomembno je, da ta neugoden trend obrnemo navzdol," je na dopoldnaski konferenci opozoril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. O b tem je spomnil, da je hospitaliziranih vedno več bolnikov in da so intenzivni oddelki naše "ozko grlo", kjer se lahko bolnišnice zlomijo. Sicer so na intenzivnih oddelkih zdaj mlajši bolniki s pridruženimi boleznimi.

Danes je po intenzivnih oddekih naših bolnišnic že 112 pacientov, pred sedmimi dnevi so jih imeli 93. Največ težjih covid pacientov je bilo v novembru, rekord je bil 26.11. - številka po intenzivah 212. 

Številna vprašanja ljudi

"Vsem, ki se v teh dneh obračate na klicni center s številnimi vprašanji želim obvestiti, da klicni center beleži izjemno povečano število klicev, zato vse naprošajo, da v kolikor zveze v prvem poskusu ne dobite, poskusite ponovno," je pozvala vladna govorka Maja Bratuša.

Omejitve v trgovini zaradi covid-19 Kaj morate vedeti Slovenija Vse omejitve "lockdowna" na enem mestu

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije po statističnih regijah ne pokaže bistvene spremembe. "Podatki so slabe, povprečje se povečuje," je najnovejšo epidemilološko sliko po regijah, ki bodo od 1. aprila ( izjema je velikonična nedelja) znova zaprte, komentirala vladna govorka. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Maribor prehitel Ljubljano

Preseneča tudi včerajšnje število dnevnih okužb po mestih, kjer je Maribor po okužbah prehitel po prebivalcih daleč najštevilčnejšo Ljubljano. V mariborski prestolnici so včeraj zabeležili kar 41 novih primerov, v Ljubljani 39. Prevladujejo še Kočevje 9, Litija, Škofja Loka in Tolmin po 8. Sedem okužb so včerah zabeležili v Domžalah, po 6 v občinaj Rače-Fram in Dobrepolje.

Med regijami se edino Posavje še vedno uvršča v rumeno fazo glede na povprečje okužb, tri regije (koroška, goriška in obalno-kraška) pa se uvrščajo v rdečo fazo. Ostale so v oranžni.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Med slabimi nova regija

"Sedemdnevno povprečje prinaša spremembe, savinjska regija pa je po novem tista, ki ima drugo najvišjo incidenco," je poudarila vladna govorka. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Število okuženih se je v tem času zaskrbljujoče zviševalo še v obalno - kraški, zasavski in v osrednjeslovenski regiji. Slednja je bila v zadnjem času pod slovenskim povprečjem.

Po novem se je na ta " boljši del lestvice" uvrstila gorenjska regija, ki se poleg pomurske in seveda posavske v zadnjih dneh najbolje drži. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • zdrej 14:05 29.marec 2021.

    Vsaka bo imela to štafeto v roki. Zgleda da drugače ne gre.

  • svobodagibanja 13:29 29.marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=uCnBJPKWMQw

  • Mesija_se_vraca 12:55 29.marec 2021.

    Vse po planu fašizma in nacizma.