Beračenje kaznivo, če je vsiljivo

Foto: Žurnal24 Prepovedano je beračenje na vsiljiv ali žaljiv način, osebo, ki to počne, pa se
Beračenje na križiščih ni kaznivo, so sporočili s PU Ljubljana. "Za prekršek gre le v primeru, ko je beračenje vsiljivo," poudari Juhant.
Oglej si celoten članek

V zadnjem času se na ljubljanskih križiščih pojavljajo osebe, ki voznikom avtomobilov delijo sporočila, da so gluhi in jih v zameno za pisalo prosijo za denar. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana pravijo, da obstaja možnost, da gre za beračenje, ki pa je prekršek le v primeru, ko je vsiljivo.

Globa v višini 41,73 evra
Samo beračenje se obravnava v skladu z 9. členom Zakona o prekrških zoper javni red in mir, ki pa se nanaša le na osebe, ki beračijo, in ne na morebitne "osebe iz ozadja". Po tem členu je prepovedano beračenje na vsiljiv ali žaljiv način, osebo, ki to počne, pa se kaznuje z globo, ki znaša 41,73 evra.

Kot je dejal tiskovni predstavnik Sebastjan Juhant, gre pri beračenju za precej občutljivo zadevo, ki je tudi v zakonu o prekrških zoper javni red in mir opredeljena zelo ohlapno. Težko je namreč določiti, kdaj je neko dejanje vsiljivo in kdaj ne, saj je odvisno tudi od osebne ocene. Zato se policisti, če obravnavajo takšen primer, odločajo neposredno na kraju dogajanja in ne le na podlagi prijave.

V omenjenem primeru bi bilo po njegovih besedah sicer še najbolj verjetno, da gre prej za kršenje zakona o varnosti v cestnem prometu, če sploh gre za prekršek, je še dodal.

Večina kaznovanih je tujcev
V preteklosti so se berači zadrževali na določenih stalnih mestih in so jih občani "nekako že poznali oziroma vedeli, kje uraduje kdo izmed njih", pojasnjujejo pri policiji. Med njimi so bili predvsem prebivalci Ljubljane, redkeje iz drugih slovenskih krajev, zdaj pa je med primeri beračenja, ki jih je obravnavala policija, večina tujcev.

Policija oseb, ki "nabirajo denar" z uličnim igranjem na instrumente, ne preganja, če pri tem "niso zaznani elementi prekrška" ali drugega kaznivega dejanja. Drugače pa je, če to počnejo mladoletniki ali otroci in je v ozadju polnoletna oseba ali eden od staršev, ki pobira tako naberačeni denar. Policija je zaznala več takih primerov in v prvi vrsti ugotavljala odgovornost staršev za prekršek oziroma kaznivo dejanje. V enem primeru, šlo je za državljana vzhodnoevropskih držav, so starše, ki so osem in 12 let stara otroka napeljevali k beračenju z igranjem harmonike in petjem, privedli k preiskovalnemu sodniku in zoper očeta odredili pripor. Policija sicer zagotavlja, da število takšnih primerov "zagotovo ni veliko".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.