Slovenija
81 ogledov

Beračenje kaznivo, če je vsiljivo

Prepovedano je beračenje na vsiljiv ali žaljiv način, osebo, ki to počne, pa se Žurnal24 main
Beračenje na križiščih ni kaznivo, so sporočili s PU Ljubljana. "Za prekršek gre le v primeru, ko je beračenje vsiljivo," poudari Juhant.

V zadnjem času se na ljubljanskih križiščih pojavljajo osebe, ki voznikom avtomobilov delijo sporočila, da so gluhi in jih v zameno za pisalo prosijo za denar. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana pravijo, da obstaja možnost, da gre za beračenje, ki pa je prekršek le v primeru, ko je vsiljivo.

Globa v višini 41,73 evra
Samo beračenje se obravnava v skladu z 9. členom Zakona o prekrških zoper javni red in mir, ki pa se nanaša le na osebe, ki beračijo, in ne na morebitne "osebe iz ozadja". Po tem členu je prepovedano beračenje na vsiljiv ali žaljiv način, osebo, ki to počne, pa se kaznuje z globo, ki znaša 41,73 evra.

Kot je dejal tiskovni predstavnik Sebastjan Juhant, gre pri beračenju za precej občutljivo zadevo, ki je tudi v zakonu o prekrških zoper javni red in mir opredeljena zelo ohlapno. Težko je namreč določiti, kdaj je neko dejanje vsiljivo in kdaj ne, saj je odvisno tudi od osebne ocene. Zato se policisti, če obravnavajo takšen primer, odločajo neposredno na kraju dogajanja in ne le na podlagi prijave.

V omenjenem primeru bi bilo po njegovih besedah sicer še najbolj verjetno, da gre prej za kršenje zakona o varnosti v cestnem prometu, če sploh gre za prekršek, je še dodal.

Večina kaznovanih je tujcev
V preteklosti so se berači zadrževali na določenih stalnih mestih in so jih občani "nekako že poznali oziroma vedeli, kje uraduje kdo izmed njih", pojasnjujejo pri policiji. Med njimi so bili predvsem prebivalci Ljubljane, redkeje iz drugih slovenskih krajev, zdaj pa je med primeri beračenja, ki jih je obravnavala policija, večina tujcev.

Policija oseb, ki "nabirajo denar" z uličnim igranjem na instrumente, ne preganja, če pri tem "niso zaznani elementi prekrška" ali drugega kaznivega dejanja. Drugače pa je, če to počnejo mladoletniki ali otroci in je v ozadju polnoletna oseba ali eden od staršev, ki pobira tako naberačeni denar. Policija je zaznala več takih primerov in v prvi vrsti ugotavljala odgovornost staršev za prekršek oziroma kaznivo dejanje. V enem primeru, šlo je za državljana vzhodnoevropskih držav, so starše, ki so osem in 12 let stara otroka napeljevali k beračenju z igranjem harmonike in petjem, privedli k preiskovalnemu sodniku in zoper očeta odredili pripor. Policija sicer zagotavlja, da število takšnih primerov "zagotovo ni veliko".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.