Besede bolijo

Foto: Žurnal24
Določene besede lahko povzročijo povečan občutek bolečine, ugotavljajo znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Opozorila, ki naj bi delovala pomirjevalno in preprečevala bolečino, imajo lahko povsem nasproten učinek, poroča Daily Telegraph. Stavki, kot sta "Tole bo malce bolelo" ali pa "Lahko, da vas bo malce zabolelo", lahko celo pripomorejo k večjemu nelagodju.

Avtorji raziskave so odkrili, da nekatere besede, ki so povezane z bolečino, na primer 'mučno' ali pa 'mukotrpno', spodbudijo del možganov, odgovoren za bolečino, tudi ko telesu dejansko ni prizadejana bolečina. Odziv na te besede je enak pri odraslih in otrocih in po mnenju raziskovalcev gre za evolucijski odziv, s katerim se ubranimo bolečine v prihodnje.

Da bi ločili učinke zgolj negativnih besed, so raziskovalci preučevali tudi učinek besed, kot so strašljiv, grozljiv in odvraten, na možgane, vendar ta ni bil enak. Če morajo torej ljudje s kroničnimi bolečinami o njih govoriti, to lahko bolečine še poslabša, trdijo avtorji raziskave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.