Slovenija
58 ogledov

Besede bolijo

Žurnal24 main
Določene besede lahko povzročijo povečan občutek bolečine, ugotavljajo znanstveniki.

Opozorila, ki naj bi delovala pomirjevalno in preprečevala bolečino, imajo lahko povsem nasproten učinek, poroča Daily Telegraph. Stavki, kot sta "Tole bo malce bolelo" ali pa "Lahko, da vas bo malce zabolelo", lahko celo pripomorejo k večjemu nelagodju.

Avtorji raziskave so odkrili, da nekatere besede, ki so povezane z bolečino, na primer 'mučno' ali pa 'mukotrpno', spodbudijo del možganov, odgovoren za bolečino, tudi ko telesu dejansko ni prizadejana bolečina. Odziv na te besede je enak pri odraslih in otrocih in po mnenju raziskovalcev gre za evolucijski odziv, s katerim se ubranimo bolečine v prihodnje.

Da bi ločili učinke zgolj negativnih besed, so raziskovalci preučevali tudi učinek besed, kot so strašljiv, grozljiv in odvraten, na možgane, vendar ta ni bil enak. Če morajo torej ljudje s kroničnimi bolečinami o njih govoriti, to lahko bolečine še poslabša, trdijo avtorji raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.