"Bila je ljubezen na prvi pogled"

Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik
Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik
"Številke so res nepredstavljive in Kamnik med festivalom živi s prav posebno energijo."
Oglej si celoten članek

Iščete idejo za ta konec tedna? Pred priljubljenim dogodkom Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine smo poklepetali z direktorico Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Boženo Peterlin, ki svetuje celodnevno potepaje po Kamniku ...

Ta konec tedna se bo v Kamniku dogajalo veliko praznovanje ... 
Ta konec tedna bo v Kamniku res pestro, saj bodo na sporedu 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Gre za mednarodni folklorni festival, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem. Tudi letos smo za obiskovalce pripravili bogato dogajanje s pestrim programom razstav, glasbenih in folklornih nastopov, revije kostumov in noš, ustvarjalnih delavnic, predstav, sejmom domače in umetnostne obrti.

Najbolj odmevna ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se v barvah bogate oblačilne dediščine na ulicah starega dela mesta predstavi več kot dva tisoč ljubiteljev in poznavalcev strogih pravil kostumiranja. Festival ohranjamo z namenom, da bi ponesli kulturno, zgodovinsko in oblačilno dediščino, kot simbol narodne prepoznavnosti, na mlajše rodove. S prireditvijo častimo bogato tradicijo naših prednikov in iz nje črpamo znanje za prihodnost.

Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik Narodne noše Ta dogodek ima ponavadi kar veliko obiskovalcev ... Zakaj ga obišče tako veliko število ljudi?
V štirih dneh festivala Kamnik obišče približno 30.000 ljudi. Na samo povorko, ki bo tradicionalno potekala v nedeljo, se priključi približno 2.000 posameznikov ter skupin oblečenih v narodne noše. Številke so res nepredstavljive in Kamnik tekom festivala živi s prav posebno energijo. Menim, da se festivala udeleži tako veliko število ljudi, ker jih na enem mestu pričaka tradicija, kultura, spoštovanje naše dediščine ter po vrhu vsega je zraven še zabavno, saj nas tekom dneva ter ob večerih spremlja narodno zabavna glasba. Veseli smo, ko med obiskovalci opazimo tudi mlajšo publiko, saj vemo, da se bo z njihovim vedenjem festival prenašal tudi na prihodnje generacije.

Kako bo potekalo dogajanje, kaj vse bomo lahko videli do nedelje?
46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se bodo pričeli v četrtek, 8. septembra, z odprtjem treh tematskih razstav. Za javnost se bodo ta dan odprle razstave Matjaža Šporarja z naslovom "Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča", moč bo občudovati razstavo Ladine Korbar, "V glini predstavljena oblačila naših prednikov" ter razstavo "Niso bili vsi goli in bosi", v kateri bo avtorica Andreja Stržinar predstavljala oblačenje otrok v 19. in prvi polovici 20. stoletja. 

V petek, 9. septembra, ob 19. uri bo prireditev tudi uradno odprta, dan pa bomo zaključili s koncertom Rebeke Dremelj in Beneških fantov. V sobotno dopoldne, 11. septembra, nas bo ob 10. uri pospremila Godba ljubljanskih veteranov, dobro uro kasneje se bodo predstavile otroške folklorne skupine ter Ansambel Murni. Že tradicionalno bo v soboto izvedeno 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, popoldne pa bo postreglo tudi s komedijo Poštar Jakec v izvedbi Kulturnega društva Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju.

Za vse željne novih znanj in videnj se bo predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt, ki bo predstavila oblačilno dediščino mask. Med njimi bodo pokazali nekatere že videne, večinoma pa manj znane ali celo na novo odkrite in rekonstruirane maske iz cele Slovenije. V večernih urah boste lahko prisluhnili Orkestru Harmonikarjev Cirila Spruka in Ansamblu Skrivnost dan pa zaključili s skupino Gadi, Tanjo Žagar in njeno spremljevalno skupino Avantura.

V nedeljo pa vrhunec ...
Nedeljsko jutro se bo začelo že v zgodnjih dopoldanskih urah, ko bo mesto prebudila Mengeška godba. Ta dan si bo mogoče ogledati tudi nastope tujih folklornih skupin, saj se bodo na odru zvrstili Kulturno umetniško društvo Lučka v sodelovanju s Kulturno umetniških društvom Đerđef ter folklorne skupine iz Rusije, Estonije, Albanije ter Avstrije.

Ob 15. uri se bo čez Kamnik podala množica v narodne noše oblečenih posameznikov ter skupin, katere bo tradicionalno spremljala konjska vprega, združenih v tradicionalno povorko narodnih noš. Obiskovalce bo ob tej priložnosti nagovoril tudi slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar. 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bodo zaključili kamniški narodno – zabavni ansambli Galop, Domačini, Svetlin, Jureta Zajca in Ognjeni muzikanti.

Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik Narodne noše

Kaj posebej svetujete družinam z otroki? 
Za manjše bo letos na voljo pester otroški program. Od petka do nedelje bo v Parku Evropa na voljo plezalna stena ter hoja po vrvi, isti dan bodo ob 15. in 16. uri potekale Veronikine delavnice na Malem gradu, ki bodo na sporedu spet v nedeljo, 11. septembra, ob 11. in 12. uri. V soboto, 10. septembra bo odprtje Mednarodnega Minimundusa v sodelovanju s Cambridge Slovenija, ki bo na ogled vse do nedelje v Parku Evropa.

Posebnost 46. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je prireditev Flying dogs, ki se bo odvijala med 10. in 11. septembrom na letnem bazenu v Kamniku. V sodelovanju Zavoda Pes in Šport bodo organizirani pasji skoki in pasje hitrostno plavanje. Dogodek bo prav tako dobrodelno obarvan, saj se bodo v sodelovanju z Zavodom Pit, zbirali prostovoljni prispevki ter hrana in oprema za pse. V petek, 9. septembra, bo v Parku Evropa ob 15. uri prirejena Zabava na gugalnicah, ki se bo ob 20. uri zaključila s plesno glasbo z DJ Sekalski v sodelovanju z Mladinskimi društvi KulKura, Kufr in Študentskim klubom Kamnik.

Kaj ljudi na Dnevih narodnih noš ponavadi najbolj fascinira?
Zagotovo je na prvem mestu raznolika in vsakoletno bogatejša zbirka različnih narodnih noš, ne samo slovenskih, temveč tudi čezmejnih. Ljudje so pogosto tudi presenečeni, kako se narodne noše od pokrajine do pokrajine razlikujejo. Na enem mestu se tako splete zgodba tradicije in ponosa, ki se odraža v samih nošah.

Ljudje so pogosto navdušeni nad nošami, za katerimi se načeloma skriva prava zgodba – vsaka noša nosi svojo zgodbo tradicije in pokrajinskega ponosa. Mene osebno vedno navdihnejo otroci, ki se z veseljem priključijo folklorni skupini, se oblečejo v narodne noše in ponašajo našo tradicijo tudi preko meja.

Kamnik je tudi sicer zelo privlačno mesto za družine ...
Kamnik ima izredno pestro ponudbo za otroke ter mlade po srcu. Zagotovo vsakogar navduši pastirsko naselje na Veliki Planini z ohranjenimi lesenimi kočami, pa pastirsko malico – kislim mlekom in žganci. Upam si trditi, da je romantična zgodba za sirom trnič tudi prava pravljica s slovenskimi koreninami. Velika Planina izgleda čudovito, ko je prekrita v vijolične barve žafranov. Ko smo ravno pri cvetju – za družine je čudovit obisk tudi Arboretuma Volčji Potok, v katerem trenutno živi tudi razstava Svet dinozavrov. Pa ob obisku Arboretuma je seveda obvezen obisk tudi Term Snovik, kjer utegnejo spoznati tudi Palčka Snovička.

Kaj naj družine vključijo v svoj izlet, če se ta konec tedna udeležijo praznovanja? 
Seveda obisk Minimunudusa, ki bo na ogled v Parku Evropa in udeležbo na Veronikinih delavnicah. Za malo večje pa obisk zabave na gugalnicah, plezalne stene in hoje po vrvi. Otrokom ta konec tedna zagotovo ne bo dolgčas.

Kaj svetujete odraslim? 
Zagotovo vse, kar imajo radi tudi otroci – to je za odrasle še bolj zanimivo! Za ljubitelje golfa priporočamo še obisk Golfa Arboretum pa malo sprostitve v Zdravilnem gaju Tunjice, ki resnično blagodejno vpliva na stresne dni in nas primerno umiri.

Zanimiv je vaš projekt Okusi Kamnika ... Kaj je cilj projekta in kaj s tem v zvezi svetujete obiskovalcem Kamnika?
Kamnik se je v Osrednjeslovenski regiji kot prvi resno lotil kulinaričnega produkta, ki nosi ime Okusi Kamnika. V sodelovanju s strokovnjaki in gostinskimi ponudniki, tako slovenskimi kot lokalnimi, je bil narejen izbor kulinaričnih posebnosti. Jedi imajo kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Izbrane jedi po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo njegove posamične enote in samo mesto Kamnik.

Med festivalom bodo za obiskovalce gostinski ponudniki pripravili tudi poseben meni, ki bo vključeval ponudbo iz nabora jedi Okusi Kamnika. Za vse, ki bi želeli poizkusiti tipične kamniške jedi, bo poskrbljeno v Kavarni Veronika, Gostilnici in Kavarnici Pri podkvi, Gostilni Pri planinskem orlu, Gostilni Mili vrh, Gostilni Repnik, Kavarnici na Glavnem trgu ter Restavraciji Potočka v Termah Snovik. Če vam namignem: iz svojega naročila ne izpustite tuhinjske file, firštrovega golaža, kloštrske kremnšnite in žganja iz vršičkov Rušovc.

Foto: Zavod za turizem in šport Kamnik Narodne noše Česa ljudje o Kamniku pogosto ne vemo, pa je zelo zanimivo?
Marsikdo pozabi na Frančiškanski samostan z znamenito kapelo Božjega groba, delom arhitekta Plečnika, ki je polna simbolike. Zraven samostana se skriva tudi bogata stara knjižnica, kjer se hrani okoli 10.000 zvezkov. Nekatere knjige, ki jih hranijo, so bile tiskane v prvih 50 letih po iznajdbi tiska, od 1445 do velike noči 1501. Knjižnica hrani Dalmatinov prevod Pentatevha – Peteroknižja (pet Mojzesovih knjig) iz leta 1578. Ta je bil nekakšen poizkus za prevod celotne Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin izdal leta 1584 v Wittenbergu. Posebnost Biblije, ki jo hrani knjižnica je, da ima tudi Dalmatinov predgovor, ki so ga morali v času reformacije v večini primerov odstraniti, saj bi v nasprotnem primeru knjige ne smeli brati.

Kamnik je tudi sicer zelo živo mesto in imate veliko dogodkov čez celo leto. Katere bi posebej izpostavili?
Zagotovo najbolj pomemben dogodek za nas je festival Dnevov narodnih noš in kulturne dediščine. Ponosni smo tudi na Veronikin tek, ki bo letos v Kamniku 8. oktobra, potem pa vas vabim že na pester Veseli december v Kamniku. V Kamniku se veselimo tudi Kolesarskega maratona Alpe ter Kamfesta. V Kamniku je res vselej živahno.

Kaj pa za vas osebno? Zakaj ste se zaljubili v Kamnik?
Ljubezen s Kamnikom je bila sicer ljubezen na prvi pogled. Mesto ima dušo, ki v sebi nosi neverjetne zgodbe izjemnih ljudi. Najboljše pri tem pa je, da zgodbe kar same silijo na površje, jaz pa pri tem rastem in se učim. Ljubezen na drugi pogled pa se je zgodila ob Plečnikovem dvorcu, ki prikladno stoji nekaj sto metrov od izvira, meni tako ljube,  Kamniške Bistrice. Kamnik res preprosto moraš imeti rad. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.