Blažilniki divjanja ne morejo ublažiti

Foto: PGE Celje
Foto: PGE Celje
Blažilniki v predorih lahko preprečijo najhujše posledice nesreč – a le, če se vozniki držijo predpisov.
Oglej si celoten članek

35-letni voznik je v nedeljski nesreči v predoru Jasovnik izgubil življenje, ko se je zaletel v zid odstavne niše, kljub temu da so bili tam nameščeni blažilniki. Ti lahko preprečijo najhujše posledice trkov, a le če voznik upošteva omejitev hitrosti. "Blažilnik zagotavlja preživetje voznika ali potnikov v primerih, ko je hitrost vozila v okviru omejitev, ki jo določa postavljena prometna signalizacija (80 ali 100 km/h). Za hitrost, ki jo je imelo vozilo  neposredno pred trkom včeraj v predoru Jasovnik (po izjavi Policije je bila ta okoli 140 km/h), skladno s standardom blažilniki trkov ne obstajajo," so nam pojasnili na Darsu.

Omenjeno vozilo se je zaradi te velike hitrosti ob naletu na robnik v niši dvignilo, tako da je trčilo v steno niše nad blažilnikom.

Dokazano učinkoviti

Do zdaj sta bili vključno z nedeljsko dve prometni nesreči v predorih z blažilniki, ko sta se voznika zaletela v odstavno nišo. V prvem primeru je voznik nesrečo preživel. "Naletov v blažilnike izven predorov pa ne evidentiramo posebej, bilo pa jih je že več (v razcepih Kozarje, Malence, Gabrk), v večini primerov pa posledica nesreče ni bila smrt," dodajajo na Darsu.

Prihajajo na nove lokacije

Trenutno so blažilniki v predorskih nišah nameščeni na 19 lokacijah, trenutno je v pripravi pogodba za še pet dodatnih lokacij, ena bo v predoru Šentvid, štiri v predoru Karavanke: “V območju priključkov in razcepov so že zavarovana vsa najbolj kritična mesta (zavarovanje portalov, stebrov cestne razsvetljave ipd.), je pa v pripravi še javno naročilo za osem lokacij, na katerih bomo vgradili blažilnike, ki so bili odstranjeni s cestninskih postaj.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.