Slovenija
88 ogledov

Blažilniki divjanja ne morejo ublažiti

Nesreča v predoru Jasovnik PGE Celje
Blažilniki v predorih lahko preprečijo najhujše posledice nesreč – a le, če se vozniki držijo predpisov.

35-letni voznik je v nedeljski nesreči v predoru Jasovnik izgubil življenje, ko se je zaletel v zid odstavne niše, kljub temu da so bili tam nameščeni blažilniki. Ti lahko preprečijo najhujše posledice trkov, a le če voznik upošteva omejitev hitrosti. "Blažilnik zagotavlja preživetje voznika ali potnikov v primerih, ko je hitrost vozila v okviru omejitev, ki jo določa postavljena prometna signalizacija (80 ali 100 km/h). Za hitrost, ki jo je imelo vozilo  neposredno pred trkom včeraj v predoru Jasovnik (po izjavi Policije je bila ta okoli 140 km/h), skladno s standardom blažilniki trkov ne obstajajo," so nam pojasnili na Darsu.

Omenjeno vozilo se je zaradi te velike hitrosti ob naletu na robnik v niši dvignilo, tako da je trčilo v steno niše nad blažilnikom.

Dokazano učinkoviti

Do zdaj sta bili vključno z nedeljsko dve prometni nesreči v predorih z blažilniki, ko sta se voznika zaletela v odstavno nišo. V prvem primeru je voznik nesrečo preživel. "Naletov v blažilnike izven predorov pa ne evidentiramo posebej, bilo pa jih je že več (v razcepih Kozarje, Malence, Gabrk), v večini primerov pa posledica nesreče ni bila smrt," dodajajo na Darsu.

Prihajajo na nove lokacije

Trenutno so blažilniki v predorskih nišah nameščeni na 19 lokacijah, trenutno je v pripravi pogodba za še pet dodatnih lokacij, ena bo v predoru Šentvid, štiri v predoru Karavanke: “V območju priključkov in razcepov so že zavarovana vsa najbolj kritična mesta (zavarovanje portalov, stebrov cestne razsvetljave ipd.), je pa v pripravi še javno naročilo za osem lokacij, na katerih bomo vgradili blažilnike, ki so bili odstranjeni s cestninskih postaj.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.