Blok 6 gre lahko v franže

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Blok 6. Na gradbišču žalost. Alstom na poroštvo čaka še do konca meseca.
Oglej si celoten članek

V nekaj dneh se mora stvar razplesti, sicer bo Alstom odšel z gradbišča, z njim pa bodo odšle banke in ne vem, kako bomo to preživeli.” Tako je včeraj prvi mož Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot odgovoril na vprašanje, kdaj pričakuje državno poroštvo za blok 6.

Tot je potrdil naše informacije, da namerava Alstom na poroštvo države za 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki čakati le še do konca novembra. Že zdaj se na gradbišču bloka šest pripravljajo na odhod, interno navodilo Alstoma pa je po neuradnih informacijah ustavilo vsa naročila in sklepanje novih pogodb s podizvajalci.

Usklajujejo, usklajujejo

“Besedilo pogodb je v fazi usklajevanja med ključnimi akterji, zlasti v luči proučevanja različnih možnosti glede jamstev oziroma zavarovanj obveznosti Teša do države,” razloge, zakaj še niso podpisali pogodbe, pojasnjujejo na ministrstvu za finance. “Osnutke pogodb smo poslali že konec avgusta ali v začetku septembra,” zatrjuje Tot. Pri tem ni jasno, zakaj naj bi Teš, ki je posredno v stoodstotni lasti države, tej jamčil, vendar tako določa zakon.

Hočejo ceneje, a dražijo

Dober poznavalec projekta pravi, da sogovornika na strani politike ni, in ne razume, kaj želijo doseči z zavlačevanjem: “Na eni strani zahtevajo znižanje vrednosti projekta, z zavlačevanjem pa jo povečujejo. To, da se na gradbišču nič ne dela, največ stane. Če Alstom odide, bo storniral tudi naročila opreme pri dobaviteljih, kjer je čakalna doba tudi dve leti. Če padeš iz čakalne vrste, moraš čakati ali dodatno plačati.” Ocenjujejo, da bi se lahko vsi postopki: podpis pogodb o zavarovanju in poroštvu ter sprejem zakona o ratifikaciji te pogodbe v državnem zboru izvedli naslednji teden, če bi le bila volja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:55 16. November 2012.

    Tukaj se ne bi strinjal s tabo. nas v bodoče lahko reši samo termoelektrarne. sončnih dni v sloveniji vemo koliko …

  • 12:40 16. November 2012.

    Najboljš da se vsi, ki so podpirali ta projekt spokajo v ta betonski kolos in jih zalijejo z betonom.

  • 07:50 16. November 2012.

    V času, ko ostali gradijo vetrne in solarne elektrarne, bomo mi kurili premog.<br /><br />Nekateri živijo v napačnem stoletju.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.