Slovenija
43 ogledov

Blok 6 gre lahko v franže

Blok 6 Gregor Katič
Blok 6. Na gradbišču žalost. Alstom na poroštvo čaka še do konca meseca.

V nekaj dneh se mora stvar razplesti, sicer bo Alstom odšel z gradbišča, z njim pa bodo odšle banke in ne vem, kako bomo to preživeli.” Tako je včeraj prvi mož Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot odgovoril na vprašanje, kdaj pričakuje državno poroštvo za blok 6.

Tot je potrdil naše informacije, da namerava Alstom na poroštvo države za 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki čakati le še do konca novembra. Že zdaj se na gradbišču bloka šest pripravljajo na odhod, interno navodilo Alstoma pa je po neuradnih informacijah ustavilo vsa naročila in sklepanje novih pogodb s podizvajalci.

Usklajujejo, usklajujejo

“Besedilo pogodb je v fazi usklajevanja med ključnimi akterji, zlasti v luči proučevanja različnih možnosti glede jamstev oziroma zavarovanj obveznosti Teša do države,” razloge, zakaj še niso podpisali pogodbe, pojasnjujejo na ministrstvu za finance. “Osnutke pogodb smo poslali že konec avgusta ali v začetku septembra,” zatrjuje Tot. Pri tem ni jasno, zakaj naj bi Teš, ki je posredno v stoodstotni lasti države, tej jamčil, vendar tako določa zakon.

Hočejo ceneje, a dražijo

Dober poznavalec projekta pravi, da sogovornika na strani politike ni, in ne razume, kaj želijo doseči z zavlačevanjem: “Na eni strani zahtevajo znižanje vrednosti projekta, z zavlačevanjem pa jo povečujejo. To, da se na gradbišču nič ne dela, največ stane. Če Alstom odide, bo storniral tudi naročila opreme pri dobaviteljih, kjer je čakalna doba tudi dve leti. Če padeš iz čakalne vrste, moraš čakati ali dodatno plačati.” Ocenjujejo, da bi se lahko vsi postopki: podpis pogodb o zavarovanju in poroštvu ter sprejem zakona o ratifikaciji te pogodbe v državnem zboru izvedli naslednji teden, če bi le bila volja.

Komentarjev 3
  • prizid 14:55 16.november 2012.

    Tukaj se ne bi strinjal s tabo. nas v bodoče lahko reši samo termoelektrarne. sončnih dni v sloveniji vemo koliko jih je MALO. Veter v Sloveniji ni konstanten in bodo postale vetrne elektrarne zelo drage. kar se pa vode tiče ...prikaži več pa ste lahko sami videli v preteklih dneh kaj se zgodi. Tako da ne kar tako na pamet govorit in blebetati če dejstev ne poznaš. Res pa je da so se delale napake na TE šoštanj ker je dejansko V Sloveniji premalo takšnih megalomanskih projektov TO JE VEČJI PROBLEM

  • Darko 12:40 16.november 2012.

    Najboljš da se vsi, ki so podpirali ta projekt spokajo v ta betonski kolos in jih zalijejo z betonom.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 07:50 16.november 2012.

    V času, ko ostali gradijo vetrne in solarne elektrarne, bomo mi kurili premog.Nekateri živijo v napačnem stoletju.