Bo dražji še železniški prevoz?

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Saša Despot)
Življenje bo letos očitno v znamenju podražitev. Po podražitvah mesa, mleka in kruha se nam marca obeta še dražji prevoz po železnici.
Oglej si celoten članek

Vlada bo namreč na jutrišnji seji obravnavala predlog ministrstva za gospodarstvo o šestodstotnem povišanju cen prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu.

Kot piše v Uredbi o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu, je bilo načrtovano povišanje cen že vgrajeno v načrtovane transportne prihodke v osnutku poslovnega načrta Slovenskih železnic.

Podražitev prevoza po železnici (vir: SŽ)
Relacija stara cena nova cena (če upoštevamo 6 % podražitev)
LJ–Maribor 8,51 € 9,02 €
LJ–Jesenice 5,17 € 5,48 €
LJ–Koper 8,51 € 9,02 €
LJ–Novo mesto 5,87 € 6,22 €


V prid zvišanju cen pa govori tudi dejstvo, da cene javnega cestnega prevoza potnikov presegajo cene notranjega železniškega potniškega prometa v povprečju za 45 odstotkov.

V TABELI SMO NAREDILI IZRAČUN CEN PO PREDVIDENI PODRAŽITVI VOZOVNIC NA NEKATERIH RELACIJAH.

"Na osnovi prejetih podatkov s strani Slovenskih železnic in osnovi drugih razpoložljivih podatkov je bila na Ministrstvu za gospodarstvo opravljena predhodna analiza stanja, v kateri je bilo ugotovljeno, da so cene prevoza potnikov v javnem cestnem prometu bistveno višje od cen prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu in da bi bilo potrebno cene železniškega prevoza potnikov približati cenam javnega cestnega prevoza," piše v omenjeni uredbi.

Po izračunih Urada za makroekonomske raziskave in razvoj (UMAR) bo šestodstotni dvig cen prevoza po železnici k inflaciji prispeval 0,012 odstotne točke. Slovenske železnice pa si z dvigom cen obetajo za 811 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.