Slovenija
13 ogledov

Bo dražji še železniški prevoz?

Fotografija je simbolična. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Življenje bo letos očitno v znamenju podražitev. Po podražitvah mesa, mleka in kruha se nam marca obeta še dražji prevoz po železnici.

Vlada bo namreč na jutrišnji seji obravnavala predlog ministrstva za gospodarstvo o šestodstotnem povišanju cen prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu.

Kot piše v Uredbi o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu, je bilo načrtovano povišanje cen že vgrajeno v načrtovane transportne prihodke v osnutku poslovnega načrta Slovenskih železnic.

Podražitev prevoza po železnici (vir: SŽ)
Relacija stara cena nova cena (če upoštevamo 6 % podražitev)
LJ–Maribor 8,51 € 9,02 €
LJ–Jesenice 5,17 € 5,48 €
LJ–Koper 8,51 € 9,02 €
LJ–Novo mesto 5,87 € 6,22 €


V prid zvišanju cen pa govori tudi dejstvo, da cene javnega cestnega prevoza potnikov presegajo cene notranjega železniškega potniškega prometa v povprečju za 45 odstotkov.

V TABELI SMO NAREDILI IZRAČUN CEN PO PREDVIDENI PODRAŽITVI VOZOVNIC NA NEKATERIH RELACIJAH.

"Na osnovi prejetih podatkov s strani Slovenskih železnic in osnovi drugih razpoložljivih podatkov je bila na Ministrstvu za gospodarstvo opravljena predhodna analiza stanja, v kateri je bilo ugotovljeno, da so cene prevoza potnikov v javnem cestnem prometu bistveno višje od cen prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu in da bi bilo potrebno cene železniškega prevoza potnikov približati cenam javnega cestnega prevoza," piše v omenjeni uredbi.

Po izračunih Urada za makroekonomske raziskave in razvoj (UMAR) bo šestodstotni dvig cen prevoza po železnici k inflaciji prispeval 0,012 odstotne točke. Slovenske železnice pa si z dvigom cen obetajo za 811 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.