Bo Mercator ruski?

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Glede na zadnje informacije, ki jih objavlja Večerni list, je ruska Sberbanka odobrila dodatno tranšo denarja Agrokorju. S tem številnih vprašanj, povezanih z Agrokorjem in tudi Mercatorjem ni konec. Kakšni so načrti Rusov?
Oglej si celoten članek

Po velikem dimu prahu, ki so ga včeraj povzročila številna poročanja o težavah Agrokorja, je bil danes trgovski koncern tudi prva točka dnevnega reda rednega zasedanja hrvaške vlade.

"Agrokor je največji delodajalec na Hrvaškem, zanimanje javnosti za njegove težave je veliko. Vsi skupaj moramo umiriti žogo in trezno pristopiti k dialogu, ki ga vodimo z družbo in upniki, od katerih pričakujemo, da v kratkem času pristopijo k reševanju težav," je uvodoma povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da potekajo številni pogovori in da v kolikor se ne objavljajo informacije o vseh sestankih to še ne pomeni, da jih ni. "Moje sporočilo je, da delamo brez dramatiziranja, racionalno."

Kot je znano, uredništvo regionalne televizije N1 je ta teden objavilo, da je bilo v Banskih dvorih v nočnih urah v nedeljo, 5. marca, "tajno srečanje" premierja Andreja Plenkovića, ministrov za finance in gospodarstvo Zdravka Marića in Martine Dalić ter predsednika sabora Boža Petrova z Ivico Todorićem in finančnim direktorjem Agrokorja Ivanom Crnjcem.

Foto: Žurnal24 Najboljšo ponudbo za Mercator je res dal Agrokor, pravi bančnik. (Foto: Saša Des Srečanje je poteklo po dramatičnih posvetovanjih v samem vrhu HDZ, na katerih so sklenili, da država ne more z javnim denarjem reševati Agrokorja, kot tudi, da se mora Ivica Todorić umakniti s čela koncerna, ker "stvari uhajajo izpod nadzora", je poročala N1.

Sinoči pomirjujoče vesti

Potem ko je včeraj vest o težavah Agrokorja odjeknila v hrvaških pa tudi medijih v širši regiji, je konec dneva vendarle prinesel pomirjujoče vesti za dobavitelje, poroča Večernji list. Po zadnjih informacijah naj bi investitorji zagotovili dodatno tranšo denarja, s katerim se zagotavlja začasna likvidnost koncerna in plačila dobiviteljem. Vsota novega kredita za zdaj še ni znana.

Kot neuradno piše Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane vire iz hrvaških poslovnih krogov, naj bi šlo za kredit v višini sto milijonov evrov, ki naj bi ga Agrokorju odobrila ruska Sberbank.

Kakšni so ruski načrti?

Kot je znano, je glavna težava Agrokorja prezadolženost, skoraj polovica njegovih dolgov je do ruskih Sberbank in VTB banke, ki jima Todorić dolguje okrog 1,3 milijarde evrov, so navedle Finance. Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je v začetku februarja v Zagrebu po poročanju STA poudaril: "Večkrat smo finančno pomagali Agrokorju s posojili, ker smo menili, da bomo prispevali k stabilizaciji poslovanja družbe. Ne obravnavamo novih posojil Agrokorju. Želimo, da bo Agrokor izpolnil vse svoje obveznosti."

Očitno je prišlo do preobrata v zgodbi, ki pa je še vedno neuraden, izpostavlja Večernji list. A dejstvo je, da bodo imeli Rusi pri morebitnem prestrukturiranju Agrokorja veliko besedo. Postali bi največji upniki Agrokorja, kar jim odpira možnosti za eleganten vstop v lastniško strukturo ene ključnih družb na Balkanu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:58 17. Marec 2017.

    Zdaj je Sberbank dal puf, naslednjič bo pa vzel najboljšega soseda, ko Agrokor ne bo odplačeval kreditov. Ne odplačuje pa, …

  • 20:22 16. Marec 2017.

    Zakaj ga sploh še kreditirajo , ko pa izguba v trgovski branši , ki ima tudi do 40 % maržo …

  • 18:19 16. Marec 2017.

    ja, to velja predvsem za bivše upravitelje te firme, ki so pokupili vsako štacuno in to ne s kešom ampak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.