Slovenija
46 ogledov

Bo Mercator ruski?

Ivica Todorić Pixsell
Glede na zadnje informacije, ki jih objavlja Večerni list, je ruska Sberbanka odobrila dodatno tranšo denarja Agrokorju. S tem številnih vprašanj, povezanih z Agrokorjem in tudi Mercatorjem ni konec. Kakšni so načrti Rusov?

Po velikem dimu prahu, ki so ga včeraj povzročila številna poročanja o težavah Agrokorja, je bil danes trgovski koncern tudi prva točka dnevnega reda rednega zasedanja hrvaške vlade.

"Agrokor je največji delodajalec na Hrvaškem, zanimanje javnosti za njegove težave je veliko. Vsi skupaj moramo umiriti žogo in trezno pristopiti k dialogu, ki ga vodimo z družbo in upniki, od katerih pričakujemo, da v kratkem času pristopijo k reševanju težav," je uvodoma povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da potekajo številni pogovori in da v kolikor se ne objavljajo informacije o vseh sestankih to še ne pomeni, da jih ni. "Moje sporočilo je, da delamo brez dramatiziranja, racionalno."

Kot je znano, uredništvo regionalne televizije N1 je ta teden objavilo, da je bilo v Banskih dvorih v nočnih urah v nedeljo, 5. marca, "tajno srečanje" premierja Andreja Plenkovića, ministrov za finance in gospodarstvo Zdravka Marića in Martine Dalić ter predsednika sabora Boža Petrova z Ivico Todorićem in finančnim direktorjem Agrokorja Ivanom Crnjcem.

Najboljšo ponudbo za Mercator je res dal Agrokor, pravi bančnik. (Foto: Saša Des | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Srečanje je poteklo po dramatičnih posvetovanjih v samem vrhu HDZ, na katerih so sklenili, da država ne more z javnim denarjem reševati Agrokorja, kot tudi, da se mora Ivica Todorić umakniti s čela koncerna, ker "stvari uhajajo izpod nadzora", je poročala N1.

Sinoči pomirjujoče vesti

Potem ko je včeraj vest o težavah Agrokorja odjeknila v hrvaških pa tudi medijih v širši regiji, je konec dneva vendarle prinesel pomirjujoče vesti za dobavitelje, poroča Večernji list. Po zadnjih informacijah naj bi investitorji zagotovili dodatno tranšo denarja, s katerim se zagotavlja začasna likvidnost koncerna in plačila dobiviteljem. Vsota novega kredita za zdaj še ni znana.

Kot neuradno piše Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane vire iz hrvaških poslovnih krogov, naj bi šlo za kredit v višini sto milijonov evrov, ki naj bi ga Agrokorju odobrila ruska Sberbank.

Kakšni so ruski načrti?

Kot je znano, je glavna težava Agrokorja prezadolženost, skoraj polovica njegovih dolgov je do ruskih Sberbank in VTB banke, ki jima Todorić dolguje okrog 1,3 milijarde evrov, so navedle Finance. Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je v začetku februarja v Zagrebu po poročanju STA poudaril: "Večkrat smo finančno pomagali Agrokorju s posojili, ker smo menili, da bomo prispevali k stabilizaciji poslovanja družbe. Ne obravnavamo novih posojil Agrokorju. Želimo, da bo Agrokor izpolnil vse svoje obveznosti."

Očitno je prišlo do preobrata v zgodbi, ki pa je še vedno neuraden, izpostavlja Večernji list. A dejstvo je, da bodo imeli Rusi pri morebitnem prestrukturiranju Agrokorja veliko besedo. Postali bi največji upniki Agrokorja, kar jim odpira možnosti za eleganten vstop v lastniško strukturo ene ključnih družb na Balkanu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Dixon 10:58 17.marec 2017.

    Zdaj je Sberbank dal puf, naslednjič bo pa vzel najboljšega soseda, ko Agrokor ne bo odplačeval kreditov. Ne odplačuje pa, ker gre Mercatorju slabo in ker prodajajo praktično samo agrokorjevo (beri: hrvaško) robo.

  • Žurnalček 20:22 16.marec 2017.

    Zakaj ga sploh še kreditirajo , ko pa izguba v trgovski branši , ki ima tudi do 40 % maržo pomeni absolutno nesposobnost ali potratnost menađmenta ! Tem dolgu je potrebno dodati tudi dolg do dobaviteljev , ki ima 3 ...prikaži več3 mesečni zamik ! To je enih 3 miljarde tkole od oka !

  • praufo 18:19 16.marec 2017.

    ja, to velja predvsem za bivše upravitelje te firme, ki so pokupili vsako štacuno in to ne s kešom ampak na kredo, ki so jo veliko dušno dale naše banke, vračalo se ni in začuda je nastala luknja in ogromna ...prikaži več zadolženost države , torej pokupili so kar se je dalo, celo tiste žepne štacune malodane s pultom, ki jih sedaj dajejo v najem kot franžizo, ogromno so jih pa celo spet prodali ... torej kaj je nauk te zgodbe ali smisel, če pa lahko tudi manjši trgovec preživi (vsaj on, pa še nekaj zaposlenih, pa kaj še rabimo drugega, razen futrat parazite)