Bo omejil popoldanski zaslužek?

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Zdravstveni minister napoveduje, da bo novo zakonodajo uredil tako, da bo javne zavode motivirala k uveljavljanju konkurenčne klavzule za svoje zdravnike.
Oglej si celoten članek

"Gre za avtonomno pristojnost direktorja javnega zavoda, ki je eden od pogodbenih partnerjev v delovnopravnem razmerju med javnim zavodom in zdravnikom," je na bralčevo vprašanje, zakaj pri zdravnikih ne uveljavi konkurenčne klavzule, za časnik Finance odgovoril zdravstveni minister Dorijan Marušič. Napovedal je, da bodo z novo zakonodajo in avtonomnimi javnimi zavodi vodstva bolnišnic motivirana k temu, da bodo dosledno uveljavljala principe konkurenčne prepovedi tudi pri zdravnikih. Bralca je zmotilo, da lahko zdravniki poleg primarne službe v javnem zavodu služijo tudi drugje. "Če so preobremenjeni že z dežurstvi, kot sami pravijo, bi bilo bolje, da se v prostem času odpočijejo, ne pa da delajo še pri zasebnikih," je zapisal v vprašanju za Finance.

Delo zdravnikov sicer urejajo trije zakoni: zakon o zdravstveni dejavnosti, zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih. Za redno plačo v javnem zavodu morajo zdravniki opraviti 174 ur na mesec. Brez soglasja lahko dežurajo osem ur na teden oziroma 20 na mesec, s soglasjem pa je lahko nadur tudi več. Evropska direktiva, ki ureja delovni čas zdravnikov, omejuje samo delo zdravnikov v javnih zavodih, delovnega časa zdravnikov samostojnih podjetnikov pa ne. Za svoje delo izven javnega zavoda potrebujejo soglasje delodajalca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.