Slovenija
18 ogledov

Bo omejil popoldanski zaslužek?

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Zdravstveni minister napoveduje, da bo novo zakonodajo uredil tako, da bo javne zavode motivirala k uveljavljanju konkurenčne klavzule za svoje zdravnike.

"Gre za avtonomno pristojnost direktorja javnega zavoda, ki je eden od pogodbenih partnerjev v delovnopravnem razmerju med javnim zavodom in zdravnikom," je na bralčevo vprašanje, zakaj pri zdravnikih ne uveljavi konkurenčne klavzule, za časnik Finance odgovoril zdravstveni minister Dorijan Marušič. Napovedal je, da bodo z novo zakonodajo in avtonomnimi javnimi zavodi vodstva bolnišnic motivirana k temu, da bodo dosledno uveljavljala principe konkurenčne prepovedi tudi pri zdravnikih. Bralca je zmotilo, da lahko zdravniki poleg primarne službe v javnem zavodu služijo tudi drugje. "Če so preobremenjeni že z dežurstvi, kot sami pravijo, bi bilo bolje, da se v prostem času odpočijejo, ne pa da delajo še pri zasebnikih," je zapisal v vprašanju za Finance.

Delo zdravnikov sicer urejajo trije zakoni: zakon o zdravstveni dejavnosti, zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih. Za redno plačo v javnem zavodu morajo zdravniki opraviti 174 ur na mesec. Brez soglasja lahko dežurajo osem ur na teden oziroma 20 na mesec, s soglasjem pa je lahko nadur tudi več. Evropska direktiva, ki ureja delovni čas zdravnikov, omejuje samo delo zdravnikov v javnih zavodih, delovnega časa zdravnikov samostojnih podjetnikov pa ne. Za svoje delo izven javnega zavoda potrebujejo soglasje delodajalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.