Bo vlada dala na mizo to številko?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nadaljevala se bodo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikati predlagajo regres v višini 1.500 evrov.
Oglej si celoten članek

Popoldne se bodo nadaljevanja pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Del sindikatov je pred dnevi, ko so vladno stran pozvali k nadaljevanju pogajanj, izrazili pričakovanje, da jim bo na njih predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij ter znesek izplačila regresa za letni dopust za leto 2024.

Predstavniki vlade in sindikatov so se na krovnih pogajanjih nazadnje sestali pred tremi tedni, ko naj bi vladna stran predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij. A so takrat predstavniki vlade sindikatom pojasnili, da so predlog sicer pripravili, a da odprava plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, ki bi upoštevala vse dosedanje dogovore in izhodišča ter tudi medresorske predloge, ne bi bila javnofinančno vzdržna. Zato so sindikalni strani predstavili določene predloge, razmisleke o možnih dodatnih ukrepih, da bi predlog spravili v bolj sprejemljive javnofinančne okvire.

Sindikati so nato vladno stran pozvali, da vse svoje razmisleke in predloge oblikuje v nek konsistenten predlog, do katerega se bodo lahko opredelili in ga obravnavali na pogajanjih.

O višini se lani niso pogovarjali

V vmesnem času sta sicer obe sindikalni pogajalski skupini ministru za finance Klemnu Boštjančiču kot vodji vladne pogajalske skupine posredovali tudi skupni predlog za nov znesek regresa za letni dopust v letošnjem letu. Po navedbah Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije predlagajo regres v višini 1500 evrov.

Z dogovorom o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, ki so ga dosegli ob koncu lanskega leta, je bil namreč dogovorjen datum izplačila regresa za letošnji letni dopust, ne pa tudi njegova višina, so pojasnili v konfederaciji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:29 26. Februar 2024.

    Upam, da bodo upokojenci dobili vsaj 500 EUR regresa!

  • 10:38 26. Februar 2024.

    Višje plače in višji regres pomenijo tudi višjo kupno moč, kar pomeni več davčnih prihodkov v državno blagajno. Tega se …

  • 10:33 26. Februar 2024.

    dobil ste regres marca. privat sektor bo junija. zdej hočete še povišat prvo izplačilo, in ko bo junij se zna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.