Slovenija
18275 ogledov

Bo vlada dala na mizo to številko?

denar evro bankovci kovanci Profimedia
Nadaljevala se bodo pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikati predlagajo regres v višini 1.500 evrov.

Popoldne se bodo nadaljevanja pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Del sindikatov je pred dnevi, ko so vladno stran pozvali k nadaljevanju pogajanj, izrazili pričakovanje, da jim bo na njih predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij ter znesek izplačila regresa za letni dopust za leto 2024.

Predstavniki vlade in sindikatov so se na krovnih pogajanjih nazadnje sestali pred tremi tedni, ko naj bi vladna stran predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij. A so takrat predstavniki vlade sindikatom pojasnili, da so predlog sicer pripravili, a da odprava plačnih nesorazmerij v javnem sektorju, ki bi upoštevala vse dosedanje dogovore in izhodišča ter tudi medresorske predloge, ne bi bila javnofinančno vzdržna. Zato so sindikalni strani predstavili določene predloge, razmisleke o možnih dodatnih ukrepih, da bi predlog spravili v bolj sprejemljive javnofinančne okvire.

Sindikati so nato vladno stran pozvali, da vse svoje razmisleke in predloge oblikuje v nek konsistenten predlog, do katerega se bodo lahko opredelili in ga obravnavali na pogajanjih.

O višini se lani niso pogovarjali

V vmesnem času sta sicer obe sindikalni pogajalski skupini ministru za finance Klemnu Boštjančiču kot vodji vladne pogajalske skupine posredovali tudi skupni predlog za nov znesek regresa za letni dopust v letošnjem letu. Po navedbah Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije predlagajo regres v višini 1500 evrov.

Z dogovorom o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024, ki so ga dosegli ob koncu lanskega leta, je bil namreč dogovorjen datum izplačila regresa za letošnji letni dopust, ne pa tudi njegova višina, so pojasnili v konfederaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Nevica 11:29 26.februar 2024.

    Upam, da bodo upokojenci dobili vsaj 500 EUR regresa!

  • miho 10:38 26.februar 2024.

    Višje plače in višji regres pomenijo tudi višjo kupno moč, kar pomeni več davčnih prihodkov v državno blagajno. Tega se pa vladna stran ne zaveda.

  • rd2dmk2 10:33 26.februar 2024.

    dobil ste regres marca. privat sektor bo junija. zdej hočete še povišat prvo izplačilo, in ko bo junij se zna zgodit da boste marčevski regres že zagonili ( velikonočno šunko in prvomajske počitnice ) in boste hotel še junijski regres. ...prikaži več pa potem še sdodatek za ozimnico in krompirjeve počitnice pa miklaževino, božičnico in dedamraznico. zdej je še vprašanje ali boste zahteval še izplačilo za marijino vnebovzetje in vse svete.