Ponovno brezplačen vrtec za drugega otroka

Foto: Profimedia
Predlog novele zakona o vrtcih, ki ga bo danes obravnavala vlada, ponovno uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka.
Oglej si celoten članek

Poleg brezplačnega vrtca za drugega otrok, ki je hkrati s starejšim vključen v vrtec, predlog uvaja tudi brezplačen vrtec za tretjega in nadaljnje otroke iz iste družine, čeprav otroci niso hkrati v vrtcu. Vlada posledično pričakuje povečanje deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce.

Predlog novele predvideva sankcije za kršitev tistih določb zakona o vrtcih, ki opredeljujejo pogoje za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. Predpisuje najvišji normativ števila otrok v kombiniranem oddelku, kršitev tega normativa pa je prekršek, za katerega se lahko izreče predpisana globa.

Obenem predlog dograjuje institut varuha predšolskih otrok na domu. V njem so med drugim določena pravila za nadomeščanje odsotnega varuha ter obveznost varuha, da ima s starši otrok sklenjene pogodbe in da vodi evidenco otrok, ki jih varuje na domu.

Prav tako predlog prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok. Za kršitev te prepovedi predlog določa stroge sankcije, in sicer takojšnjo prepoved opravljanja dejavnosti ter globo v razponu od 5000 do 10.000 evrov. Predlagane spremembe naj bi odpravile pomanjkljivosti, ki so se izpostavile v primeru nepravilnosti v zasebnem vrtcu Kengurujčki.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.