Slovenija
1303 ogledov

Ponovno brezplačen vrtec za drugega otroka

Vrtec
Predlog novele zakona o vrtcih, ki ga bo danes obravnavala vlada, ponovno uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka.

Poleg brezplačnega vrtca za drugega otrok, ki je hkrati s starejšim vključen v vrtec, predlog uvaja tudi brezplačen vrtec za tretjega in nadaljnje otroke iz iste družine, čeprav otroci niso hkrati v vrtcu. Vlada posledično pričakuje povečanje deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce.

Predlog novele predvideva sankcije za kršitev tistih določb zakona o vrtcih, ki opredeljujejo pogoje za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. Predpisuje najvišji normativ števila otrok v kombiniranem oddelku, kršitev tega normativa pa je prekršek, za katerega se lahko izreče predpisana globa.

Obenem predlog dograjuje institut varuha predšolskih otrok na domu. V njem so med drugim določena pravila za nadomeščanje odsotnega varuha ter obveznost varuha, da ima s starši otrok sklenjene pogodbe in da vodi evidenco otrok, ki jih varuje na domu.

Prav tako predlog prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok. Za kršitev te prepovedi predlog določa stroge sankcije, in sicer takojšnjo prepoved opravljanja dejavnosti ter globo v razponu od 5000 do 10.000 evrov. Predlagane spremembe naj bi odpravile pomanjkljivosti, ki so se izpostavile v primeru nepravilnosti v zasebnem vrtcu Kengurujčki.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 1
  • mig29 08:26 22.oktober 2020.

    SUPER za albančke, Janez tudi ti si začel poklanjati socialo Albancem. Samo tako naprej bo albanskih slovencev v šolskih razredih 95% ker jih je 75 % premalo.