Bobnar o premeščanju policistov po današnji odločitvi

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Aktualna notranja ministrica poudarja, da se je slovenska policija na to pripravila.
Oglej si celoten članek

Slovenija je danes podprla vstop Hrvaške v schengen, pri čemer pričakuje, da bo dosledno izvajala svoje obveznosti glede varovanja zunanje meje, je ob zasedanju notranjih ministrov EU dejala ministrica Tatjana Bobnar. Potrdila je, da je Slovenija ob tem podala enostransko izjavo, v kateri je poudarila vztrajanje pri arbitražni razsodbi.

"Veseli smo, da se bo Hrvaška 1. januarja pridružila schengenskemu območju. Pričakujemo, da bo kot članica dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje, torej schengenske meje," je v izjavi za slovenske novinarje povedala ministrica Bobnar.

Slovenska policija se po njenih besedah že vrsto let pripravlja na hrvaški vstop v schengen. Pripravljeno ima strategijo, na podlagi katere bo v okviru t. i. izravnalnih ukrepov zagotavljala nadzor na notranji meji in varnost vsem prebivalcem Slovenije, je še povedala.

Določeno število policistov, ki trenutno varujejo mejo s Hrvaško, bo prerazporejeno na policijske postaje za izravnalne ukrepe. Določeno število policistov pa bo premeščeno na splošne policijske postaje, je pojasnila ministrica. Presojo o tem bo opravila policija.

"Slovenija in Hrvaška že sedaj sodelujeta, imamo tudi skupne patrulje, zagotavljamo varnost vsak na svojem ozemlju in prepričana sem, da se bo to dobro medsebojno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje," je povedala o sodelovanju s Hrvaško po njenem vstopu v schengen.

Notranja ministrica Bobnar je potrdila, da je Slovenija ob potrditvi hrvaškega članstva v schengenskem območju podala tudi enostransko izjavo, v kateri je izpostavila svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Ministri za notranje zadeve EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje. Nadzor na njenih kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna, torej tudi na slovensko-hrvaški, bo odpravljen 1. januarja 2023, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Svet Na Hrvaškem plešejo, naši vikendaši pa z njimi Slovenija Policija: Golob šefa policije vabil na tajni sestanek brez ministrice

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 06:36 9. December 2022.

    Slovenija je ravnala pametno, prenesla je schengensko odgovornost na Hrvaško, hkrati pa lahko uvede nadzor meje po lastni presoji, podobno …

  • 00:00 9. December 2022.

    Bravo Slovenija, nacionalne interese prodala za interese nepremičninarjev in potencialnih odvisnikov od hrvašega morja. Ne to niso hlapci, to so …

  • 20:32 8. December 2022.

    Fiona ne pametuj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.