Slovenija
9934 ogledov

Policija: Golob šefa policije vabil na tajni sestanek brez ministrice

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Ministrstvo za notranje zadeve
Policija je objavila anonimizirano poročilo o političnih pritiskih na policijo, ki ga je zahteval predsednik vlade in je bilo prej označeno s stopnjo tajnosti.

"Glede na javne pozive v medijih in glede na poziv kabineta predsednika vlade, da z namenom celovite obveščenosti z vsebino pisma, ki je bilo poslano predsedniku vlade, seznanimo javnost, v nadaljevanju to poročilo anonimizirano tudi objavljamo," so pravkar sporočili s Policije.

Lindav: Vabilo na tak razgovor ni običajno

V času priprave poročila, ki ga je od Boštjana Lindava glede domnevnih političnih pritiskov v Policiji, zahteval predsednik vlade Robert Golob, je na službeni mobilni telefon klicala vodja kabineta Petra Škofic, ki mu je sporočila, da se predsednik vlade želi sestati z njim. "Pojasnil sem ji, da sem se razgovora pripravljen udeležiti, vendar samo v prisotnosti ministrice za notranje zadeve, ki mi je neposredno nadrejena in kateri sem odgovoren za svoje delo. Gospa Škofic mi je pojasnjevala, da mi želi predsednik vlade zgolj postaviti par vprašanj, sam pa sem ji poskušal pojasniti, da takšno vabilo na razgovor ni običajno, niti primerno z vidika integritete obeh funkcij - tako predsednika vlade kot generalnega direktorja Policije," razkriva Lindav. Pismo lahko v celoti preberete tukaj. 

Iz urada predsednika vlade so sicer včeraj sporočili, da poročilo Lindava ne ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Podrobnosti poročila, ki ga je ministrica posredovala premierju, lahko preberete tukaj. 
 

Kadrovanje mimo pravil

Lindav v svojem poročilu navaja, da se okrnjenost neodvisnosti policije in vpliv politike v praksi kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju določenih ljudi na položaje in razrešitvi s položajev mimo pravil, brez vednosti predstojnika. "Kot posebej neodgovorno ravnanje, z veliko mero nezaupanja v strokovnost policije in njeno avtonomnost, se kaže tudi s tem, da je na več sestankih med dvema državnima organoma, ki so bili sklicani z namenom izpolnitve uredbe vlade s katero je bilo varovanje predsednika prepuščeno SVPV, sodeloval človek, ki v nobenem od omenjenih uradov ni zaposlen." Lindav navaja konkretna imena, vendar so ta javni v različici anonimizirana. 

Boštjan Lindav | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Lindavu kot neprimerno ocenjuje dejstvo, da ga je glede izbire vodje Službe za varovanje predsednika vlade (SVPV) obvestila ta ista oseba, ki ni imela nobene formalne vloge v generalnem sekretariatu vlade. "Ne kot človek, še manj pa kot v. d. generalnega direktorja policije ne morem sprejeti tudi dejstva, da bo vodja SVPV kot sredstvo pritiska name uporabljal grožnje z obveščanjem predsednika vlade."

Glavni spor: Kdo bo varoval premiera

Večina poročila se sicer nanaša na zaplete pri ustanovitvi službe za varovanje predsednika vlade. Pri tem je sodeloval predvsem nekdanji policist. Premier Golob je nedavno pojasnil, da se je glede tega posvetoval z Milošem Njegoslavom Milovićem, ki je bil vodja varovanja pri nekdanjem predsedniku vlade Janezu Drnovšku. Kot poudarja Lindav, se Policija z njegovimi stališči ni strinjala, prav tako pa Milović nima z vlado nima sklenjene nobene pogodbe o sodelovanju. 

Tudi o menjavi direktorja novogoriške policije

Lindav opiše še srečanje pri Golobu, ko je bil ta še mandatar za sestavo vlade. Golob na predstavitvi ni imel pripomb in se je strinjal, da ga Bobnar predlaga za za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Golob je, kot navaja Lindav, ob zaključku razgovora dejal, da pa je treba "čim prej nekaj narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu". "Na kar sva mu z Bobnarjevo odgovorila, da bomo to pa še videli," razlaga Lindav. Gre za direktorja PU Nova Gorica, Evgena Govekarja, ki je na svojem položaju ostal, ministrica pa je povedala, da sta bila z Lindavom v krogu predsednika vlade na ta račun tarči očitkov.

Damir Črnčec | Avtor: Roman Šipic / Delo Damir Črnčec Roman Šipic / Delo

Črnčec: "Tračarsko pisanje odgovornih"

Na javno objavo poročila v. d. direktorja policije se je odzval Damir Črnčec, državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ki naj bi po nekaterih medijev in poltikov na desnici vršil politični pritisk na Lindava. "Po dolgem blatenju je jasno, da nisem vplival na delo Policije. Vsi skupaj pa smo lahko razočarani nad bizarnostjo prebranega tračerskega pisanja odgovornih. Razvidno je, da ni bilo političnih pritiskov, kakor tudi ne političnega vplivanja na operativno delo policije!" je zapisal Črnčec. 

 

Komentarjev 15
  • Ender3 15:32 08.december 2022.

    Diši tudi po tem, da iz policije odtekajo podatki, depeše kot, v primeru veleposlanika Kajzerja. Štirje v samem vrhu policije so ostali iz časa prejšnje vlade, ki so opravljali «umazano» delo za Olaja, Hojsa in Iveka. Ministrica in Lindav jih ...prikaži več nista uspeli zamenjati, ker kot pravita so, policisti po duši. Če je to argument potem se nimata kaj zagovarjati. Škoda je le, da se to perilo pere v javnosti zanimivo pa, da se ob tem tviteraš...ne oglaša...

  • Stane Adamič 15:13 08.december 2022.

    Vse v tem, da se ustavijo preiskave v GEN-i. Izginilo še pa še mioljonov. Kot piše Požar.

  • Dragonja 13:25 08.december 2022.

    Upam,da pride Janša nazaj,ker drugače ni reda,samo naj umakne tiste največje butle ob sebi,ki iritirajo narod.