Bodo Delo Revije le prva domina?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Agonija Dela Revij: ustvarjalcem več revij grozi izguba služb, ob tem pa se je razvil še prepir med spletnim portalom MMC RTV in Društvom novinarjev Slovenije. Društvo opozarja: če se bomo še naprej spopadali, si bomo lahko voščili le še "lahko noč in srečno".
Oglej si celoten članek

"MMC-jeva ignoranca poziva DNS in novinarjev Dela Revij upravi NKBM in državi, naj nemudoma preišče očitne kršitve in domnevna kazniva dejanja v tem primeru, kaže na tendenciozno in politično pristransko zamegljevanje bistva problema," so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).
To je odziv na dogajanje v preteklih dneh, ko je v javnosti močno odmevala izjava odgovorne urednice Obrazov Gordane Sredojević glede pojavljanja Janeza Janše na naslovnicah. DNS odgovarja, da so zaskrbljeni, ker "poskušajo posamezniki s političnimi in ideološkimi spopadi na truplu nekdaj uspešnega medijskega podjetja Delo Revije odvrniti pozornost od sistemskih problemov slovenske medijske krajine".

Opozarjajo, da je lastnik Matej Raščan, ki ga označujejo za brezsramnega in brezkompromisnega tajkuna, uničil podjetje. "In medtem ko desetinam novinarjev grozi, da bodo zaradi tajkunskega lomastenja Mateja Raščana pristali na cesti, se v nekaterih slovenskih medijih, najbolj očitno na multimedijskem portalu javne radiotelevizije, ki bi sicer morala diktirati najvišje standarde profesionalizma in politične nepristranskosti, odvija orkestrirana politizacija primera brez osnovnih elementov solidarnosti. Prepir o tem, kateri politik je bil večkrat na naslovnicah edicij Dela Revij, je pri tej zgodbi popolnoma nerazumljiv."

"Gradbena zgodba slovenskih medijev"

DNS ocenjuje, da smo na robu "gradbene" zgodbe v slovenskih medijih. Težave, kot je znano, niso le v Delu Revijah. Če se spomnimo samo ene sorodne zgodbe - pred časom je bilo nemalo polemik glede prodaje Večera. Delo je s kupoprodajno pogodbo družbi 3lan, ki se ukvarja z informacijsko-komunikacijskimi storitvami, prodal 202.788 navadnih imenskih kosovnih delnic Večera - 3lan, ki se ukvarja z računalniškimi rešitvami za vzpostavljanje in upravljanje računalniških omrežij in sistemov, je s tem postal skoraj 80-odstotni lastnik Večera.

Ob tem velja opozoriti, da so zaposleni v Večeru večkrat javno izrazili zaskrbljenost zaradi samih okoliščin prodaje. Ob prodaji so tako zapisali: "Časopisna hiša Delo, naš dozdajšnji lastnik, je namreč obljubljala transparentno prodajo, sodelovanje Večerovega novinarskega aktiva in uprave pri izbiri kupca, pa tudi sodelovanje pri nakupu deleža Večera. Nič od tega se v tem primeru ni zgodilo, zato tudi pomirjujoče besede prvega moža Dela Jurija Giacomellija o tem, da za podjetjem 3Lan ni skritega kupca, ki se je želel polastiti največjega medija v severovzhodni Sloveniji, ne prepričajo."

Grožnja podiranja domin in raščanizacije

V četrtek bo sicer javna dražba za prodajo zastavljenih znamk v lasti Dela Revij. Vse znamke prodajajo zgolj v paketu, z izklicno ceno 10,14 milijona evrov.

"Bojimo se, da so Delo Revije le prva domina v (kontroliranem?) procesu popolne preobrazbe slovenske medijske krajine. In bojimo se, da razklano novinarstvo ni sposobno stopiti skupaj niti v najbolj brutalnih primerih. (...) Mnogim namreč grozi 'raščanizacija' ali pa izčrpanje na druge načine, pri čemer je država s svojimi regulatornimi mehanizmi le nema opazovalka pohoda političnih in kapitalskih gospodarjev za 'krasni novi svet medijskih imperijev'," pa pred javno dražbo še opozarjajo v DNS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:56 8. Avgust 2011.

    Za klavrno medijsko stanje v Sloveniji je krivo Društvo novinarjev Slovenije ter režimski uredniki. Če človek samo pogleda tabloid Mladina …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.