"Zmanjkuje nam tiskarskega črnila"

Foto: Saša Despot Uredniki Delo revij Foto: Saša Despot Arhiv revij Jana Foto: Saša Despot Alma Sedlar Foto: Saša Despot Gordana Sredojević - Goga Foto: Saša Despot Melita Berzelak in Marjana Ogorevc Foto: Saša Despot Delo Foto: Saša Despot Delo revije
Urednice in uredniki oziroma predstavniki vseh izdaj Dela Revij prvič javno povedali, v kakšnem položaju so se znašli. Podvrženi pa so bili tudi političnim pritiskom. SDS preko Twitterja vrača žogico.
Oglej si celoten članek

"Sliši se banalno, ampak zmanjkuje nam tiskarskega črnila. Tajnice nimajo več kuvert," je dejala Marjana Ogorevc, urednica Anje. Že nekaj dni nimajo, kot smo izvedeli, niti toaletnega papirja. Melita Berzelak z Jane je na tiskovni konferenci slikovito ponazorila stanje: "Honorarce dobesedno moledujemo za prispevke in smo jim hvaležni." In še: "Vsa opozorila lastniku so bila bob ob steno."

Kot pravijo, niti sami ne vedo, pri čem so, poslušajo le obljube. Danes so dobili novo zagotovilo, da bodo odslej izhajali v rednih rokih. "Nimamo nobene garancije, čeprav nam lastnik daje obljube te pa se do zdaj niso izkazale za resnične," pravi Ogorevčeva. Berzelakova dodaja: "Hvala vsem zaposlenim in bralcem za potrpežljivost."

Vstop politike v medije prek "Obrazov"

"Menimo, da ne gre za drugo kot kupovanje časa," o ravnanju lastnika Dela Revij Mateja Raščana pravi Mario Belovič iz Društva novinarjev Slovenije.

"Nič čudnega ob taki uredbici"

"Jaz ne bi več delala za Raščana," pa je dejala Gordana Sredojević - Goga in dodala, da so občutili tudi številne politične pritiske: konkretno je to videti tako, da je bil Janez Janša na naslovnici Obrazov pred volitvami, je priznala.

Na Twitterju Janševe stranke SDS so v odziv na njene besede zapisali: "Ob takšni urednici ni čudno, da je naklada Obrazov drastično padla. A tudi zato bo očitno kriva Janševa vlada."

Urednice so se strinjale, da so bile določene poteze vodilnih – kot denimo zasnova projekta Dela revij Politični obraz leta – kvečjemu pogubne za revije, ki se sicer ne ukvarjajo s političnimi temami.

"Raščan nima pojma o medijih, zna pa špekulirati"

Sredojevićeva je poudarila še, da so se problemi Dela Revij začeli takoj po prihodu Raščana na funkcijo, ko so se morali zaposleni začeti ubadati tudi s političnimi pritiski. Po njenem mnenju je Raščan očitno s tem kompenziral svoje posle. "Ta lastnik je bil nedvomno eden tistih, ki nimajo pojma o medijih, imajo pa veliko špekulativne žilice," je odkrito na tiskovni konferenci svoje mnenje o Raščanu predstavil predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, Iztok Jurančič.

Foto: Saša Despot Delo revije Raščan je danes za STA dejal, da bodo lahko predlog za začetek postopka prisilne poravnave Dela Revij vložili prihodnji teden.

"Kdaj pa bo postopek začelo sodišče, je v tem trenutku težko napovedati. Upamo, da čim prej," je dodal Raščan in dodal, da morajo pred tem doseči vsaj okvirni dogovor z večjimi upniki.

 

Poziv organom pregona: preverite Raščana!

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) pa ocenjuje, da kljub drugačnim zagotovilom lastnik Dela Revij Raščan in uprava Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) z Matjažem Kovačičem na čelu nista storila koraka naprej pri reševanju položaja. "Zato ocenjujemo, da si s sporadičnimi nakazili upnikom in dražbo le kupujeta čas, pri čemer v nadaljnji negotovosti puščata tako družbo kot njene zaposlene." Ob tem pozivajo organe pregona, naj preverijo vse sume morebitnih nepravilnosti in nezakonitih dejanj pri finančnih transakcijah med Delom Revijami in družbami, ki so (ne)posredno povezane z Raščanom.

"Pogublja nas, da je mogoče brez kritja dobiti kredit pri državni banki in ga obesiti na zdravo podjetje. Zahtevamo spremembo plenilske zakonodaje in učinkovitost državnih institucij," pa je v zvezi z vlogo NKBM pri vsej zadevi poudarila Berzelakova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • zic
    21:09 4. Avgust 2011.

    najbolj mi je všeč komentar Drnačke: <br />A kdo razume kaj kokodakajo kure iz kurnika Delo revij?

  • 20:42 4. Avgust 2011.

    vrtnica, verjetno je ga. Goga smo rekla da se je pri g. Janši čutil pritisk, to je dala kot primer, …

  • zic
    17:31 4. Avgust 2011.

    wc papir bolj mi rabimo, ko beremo njihove članke...takoj dobim drisko na članke kateri so ozmišljeni...v slo je pa to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.