Bodo ukinili prenose formule in oddajo Dobro jutro?

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Predloga rezov v program RTVS, kot jih je danes predlagalo vodstvo medija, programski svetniki niso podprli, pač pa so vodstvu naložili izdelavo novih programsko-produkcijskih izhodišč. Hkrati pa programski svet poziva DZ, naj premisli o smiselnosti znižanja RTV-prispevka.
Oglej si celoten članek

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes programskemu svetu predstavilo predvidene reze v program ob uresničitvi 10-odstotnega znižanja RTV-prispevka v letu 2013. Zaradi večine fiksnih stroškov, ki jih ima medij, se bo rezalo predvsem v programska sredstva. Teh bo predvidoma za tretjino manj kot lani, to pa pomeni, da radiu in televiziji grozi ukinitev tretjine programa.

Na Radiu Slovenija se med drugim obeta ukinitev različnih festivalov, specializiranih glasbenih oddaj, oddaje Težka kronika, Zapisi iz močvirja, projektov Izštekani in Generator. Na Televiziji Slovenija pa bi lahko ukinili jutranja poročila, oddaje Globus, Točka preloma, Mednarodna obzorja, pa tudi prenose državnih proslav ter informativne oddaje ob izrednih domačih in svetovnih dogodkih ter prenose formule 1.

Več svetnikov je izrazilo pomisleke, ali so takšni rezi v program res potrebni. Mitja Štular je denimo izhodišča programsko-produkcijskega načrta označil za pretirano reakcijo vodstva in kot manipulacijo. Opozoril je, da se bodo z 10-odstotnim znižanjem prispevka celotni prihodki zavoda znižali za 7,6 odstotka, medtem ko vodstvo predlaga ukinitev 36,8 odstotka progama. Ob tem je dodal, da če se program zmanjša za tretjino, potem bi pričakovali, da bi se to poznalo tudi pri številu zaposlenih in strošku dela. "Vodstvo nam mora naliti čistega vina," pravi Štular.

Andrej Aplenc pa je ocenil, da je predstavljeno gradivo neprimerno in agresivno. Po njegovem mnenju je znižanje RTV-prispevka pravzaprav dobro za zavod, saj bodo s tem "nežno prisiljeni v prestrukturiranje in racionalizacijo". Pritoževanja nad tem pa se mu zdijo nesprejemljiva.

1,2 evra mesečno ne bo olajšalo življenja državljanom

Po drugi strani pa so nekateri svetniki mnenja, da razlogi, zakaj je vlada znižala prispevek, ne vzdržijo. Kot je opozoril Maurizio Tremul, 1,2 evra mesečno ne bo olajšalo življenja državljanom. Miran Lesjak pa je pripomnil, da RTVS ni proračunski uporabnik in da so najbolj ogrožena gospodinjstva že zdaj oproščena plačevanja prispevka.

Tremul tako ne podpira linearnega rezanja v program, Lesjak pa ni naklonjen temu, da se takoj začne pogovarjati o posegu v program, saj da bi moralo to priti na vrsto kot zadnje. Poleg tega je opozoril, da ni vse, kar danes dela RTVS, javna služba.

Pozivajo k premisleku

Programski svet je zato poleg poziva k premisleku o smiselnosti znižanja RTV-prispevka opozoril tudi na posledice takšnega znižanja, ki se bo kazala v slabitvi vloge javnega servisa, krnitvi programskih vsebin. Predlagajo tudi, naj RTVS odpre javno razpravo o vlogi javnega servisa v prihodnosti.

Vodstvu pa so med drugim naložili, da pregleda možne notranje rezerve in predlaga dolgoročni program ukrepov prestrukturiranja ter nadaljuje dialog z ministrstvom v smeri iskanja rešitve in drugih rezerv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 14:02 12. September 2012.

    Saj tako ali tako predvajajo same reklame, tako kot komercialne TV postaje. Ukiniti je potrebno vse in tudi naročnino na …

  • 06:58 12. September 2012.

    Lahko ukinite vse živo, samo formule ne, to bi bil samomor za RTV.

  • 06:54 12. September 2012.

    Če je kriza,je kriza......ne bo se svet podrl ,če bo RTV SLO ukinila nekaj oddaj.Pravzaprav je "metla"na RTV SLO potrebna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.