Beovičeva napovedala, kdaj bi lahko sprostili prve ukrepe

Če bo slika ugodna, prvi paket sproščanja morda že prihodnji ponedeljek.
Oglej si celoten članek

"Prazniki so za nami, zdaj je čas za pogled naprej. Ta trenutek sneži in očitno pomladi še ni tukaj in je treba biti previden," je na tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Vlada in svetovalna skupina, ki pripravlja smernice za pripravo novega paketa ukrepov za blaženje posledic smernice, sta opravili pomembno delo čez praznike, zato predvidena časovnica uveljavitve  drugega paketa ostaja enaka, do konca meseca."

Strokovna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi prof. Bojana Beovič, je včeraj obravnavala stanje epidemije in nadaljnje možne korake. "Vreme je bilo čarobno, kot bi nas spominjalo, da se bo kmalu obrnilo na bolje," je dejala Beovičeva. "V Sloveniji epidemija zadnje dni poteka po tiho, najverjetneje zaradi praznikov, ko ljudje, če ni nujno, ne hodijo k zdravniku. K sreči so bili podatki pred prazniki ugodni. Nestrpno pričakujemo nove podatke v naslednjih dneh."

Po njeni oceni je v Sloveniji, kjer je potrjenih okrog 1200 okužb, zelo verjetno v resnici tri tisoč ali še kakšnih tisoč več okuženih. Kmalu se obeta raziskava na populacijskem vzorcu, ki po pokazala, koliko ljudi je bilo v resnici okuženih, a niso imeli simptomov ali tako šibke, da niso šli k zdravniku. 

Povedala je še, kako bi lahko potekalo šolanje po koncu epidemije, v vsakem primeru pa precej drugače, kot je pred epidemijo. 

"Virus bo tudi po sproščanju ukrepov ostal med nami in bo način življenja še naprej omejen. Bonton se bo spremenil, iz vsesplošnih objemov v vljudni priklon. Higiena bo postala vrednota, življenje bo postalo še lepše kot prej, ker ga bomo znali ceniti." 

Bojana Beovič

Pred začetkom sproščanja ukrepov mora biti po besedah Beoviče na razpolago dovolj testiranj, s katerimi bi ugotovili morebitno nevarnost širjenja virusa na nova žarišča. "Ker je usposobljenih strokovnjakov malo, si veliko obetamo od sodobne tehnologije, ki bi nas opozarjala na kontakte - gre za aplikacije, ki bi nas opozarjale na stike," je dejala Beovičeva.

Poudarila je, da izkušnje držav, ki so že prešle skozi najhujši del epidemije, kažejo, da morajo biti ukrepi postopni. "Ugotoviti moramo, kako bomo na ustrezen način zaščitili najbolj ranljive skupine, predvsem starostnike," je poudarila Beovičeva. "Odprava ukrepov je lahko lokalna, nato jo lahko razširimo na druga geografska področja, to je ena od možnosti. Načelno je smiselno odpirati dejavnosti, ki lahko potekajo z upoštevanjem razdalje med ljudmi in upoštevanjem zaščitnih ukrepov. V Sloveniji nismo z odlokom ustavili tovarn, kot smo seznanjeni iz tistih, kjer poteka proizvodnja, delo poteka varno. Za storitvene dejavnosti in trgovino se pripravljajo natančna navodila, kako delati na način, da je možnost za prenašanje virusa čim manjša." 

Nimamo veliko občin, ki bi imele več registriranih primerov, kar bi kazalo na probleme v delovnih organizacijah ali tovarnah.

Bojana Beovič na vprašanje, kje so viri okužb

V naslednjem tednu po besedah Beovičeva pričakujemo tudi navodila WHO in Evropske komisije, ki bodo pomagala vladi pri sproščanju ukrepov. 

"Če bodo epidemiološki podatki ugodni, se prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek," je napovedala Beovičeva. "Odločitev ni v rokah vlade, ampak vseh nas, odvisno od tega, ali smo uspeli omejti širjenje epidemije."

"Nismo še povsem prepričani, da je izpolnjen prvi pogoj, podatki zadnjih treh dni ne povedo dosti, gre za praznično obdobje, ko je obisk pri zravnikui vedno zmanjšan, ljudje čakajho na dan po prazniku, ko se bodo oglasili. Treba preveriti, ali epidemija zanesljivo ugaša," je dejala. 

Kako se bo sproščalo, je stvar dogovora, v prvi vrsti dejavnosti, ki potekajo zunaj, samo v minimalni interakciji dveh ljudi.

Jelko Kacin pa je dejal, da imamo danes (podatki bodo objavljeni jutri) več bolnikov v bolnišnicah in več na intenzivni negi, kar ni dober znak. 

Gibanje bi lahko sprostili na dodatno občino

Glede dejavnosti, ki bi bile prve na seznamu tistih, v katerih se bodo ukrepi sproščali, je Kacin povedal, da se v tem trenutku ukrepi usklajujejo. "Če bo to usklajeno, bo vlada o tem razpravljala v četetek na seji vlade," je dejal Kacin. "Ko bomo vedeli več, vas bomo o tem obvestili."

Proizvodnja v Sloveniji sicer po besedah Kacina teče naprej, žarišč epidemije v proizvodnih obratih, kar je dobra novica. "Prizadevamo si za čimvečjo varnost potrošnikov, ob tem moramo upoštevati tudi nekatere specifike," je dejal Kacin in pri tem omenil npr. odpiranje trgovin. "Če bi pri nas odprli trgovine, ki so v Italiji zaprte, pričakujemo pritisk na meji."

Razmišljajo tudi o morebitni sprostitvi gibanja na drugo občino, ki ni nujno sosednja, ter nekaterih športnih dejavnsoti. Npr. v primeru državljanov, ki imajo v drugi občini vikend. "V tem primeru pričakujemo, da se bodo vsi dosledno držali omejitev in ne bodo dodatno omejevali lokalnega prebivalstva," je poudaril Kacin. "Razmišljamo tudi o sprostitvi tistih športnih dejavnsoti, kjer je razdalja dovolj velika, kot je npr. tenis, badminton ali kolesarjenje. Poskušamo biti čimbolj življenjski, a hkrati dovolj varni."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 17:27 14. April 2020.

    navijajte, da bo še 2 meseca karantena, da boste lahko eni te isti komentatorji še naprej sproščali svoje frustracije in …

  • 16:26 14. April 2020.

    Pojma o pojmu nimajo. Toliko da se nekaj vrže med rajo, da ne izgubi upanja. Strah jih je da bi …

  • 16:13 14. April 2020.

    [ "Prazniki so za nami, zdaj je čas za pogled naprej. Ta trenutek sneži in očitno pomladi še ni tukaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.