Bojana Beović na odmevnem intervjuju pri Jožetu Možini

Verjetno vodilna infektologinja v državi je odgovorila na številna vprašanja o sebi, virusu, dvomljivcih in tudi kolesarjih. Izdala je, koliko v denarju stane oskrba ene osebe na intenzivni negi.
Oglej si celoten članek

Bojana Beović, vodja vladne skupine za boj proti covid-19, je bila gostja oddaje Intervju na TV Slovenija, ki ga je vodil Jože Možina. Strokovnjakinja s tridesetletnimi izkušnjami na področju raziskave nalezljivih bolezni je povedala, da je glede nadaljnjega razvoja števila okužb pri nas tako kot ostali ljudje iz stroke zelo zaskrbljena. Hkrati je priznala, da jo je silovitost zdajšnjega vala tako kot praktično celotno Evropo presenetila.

Gostja je poudarila, da se verjetno rdeči fazi ukrepov, ki vključujejo tudi vnovično razglasitev epidemije, ne bomo mogli izogniti, pa še takrat bo učinkovitost po sprejemu ukrepov vidna šele po 10 do 14 dneh. Po njenih besedah je nujno, da skušamo krivuljo novih okužb vsaj sploščiti, če ne že obrniti navzdol. V primeru ravne krivulje bi namreč zdravstveni sistem in še posebej njegovo osebje, še zmogla procesirati predvideno število bolnikov, v nasprotnem pa ne več.

Opozorila je, da je bolj kot v materialnem smislu težava vzdržnosti sistema v zadostnem številu zdravniškega kadra, ter navedla, da povprečni bolnik s covid-19 na intenzivni negi proračun bremeni med 50 in 60 tisoč evri.

Kmalu To je to! Gantar in Beovićeva namignila, da so ostri ukrepi pred vrati ...

O zaupanju v projektanta s kratkim tečajem statike

Spoštovanje zaščitnih ukrepov je skupaj s siceršnjo skrbjo za zdrav življenjski slog po njenih besedah bistveni del boja proti virusu, še posebej v zdajšnjih okoliščinah, ko je okužen že praktično vsak dvestoti državljan. Opozorila je, da je posameznik kužen že nekaj dni preden se pojavijo simptomi bolezni, zato je bistvenega pomena, da s pomočjo mask, distance in higiene omejimo prenos virusa z na videz zdrave osebe na okolico. 

Strokovnjakinja s 30 letnimi izkušnjami v stroki je poudarila, da zagovarja demokratična načela in dopušča različna mnenja, a da mora biti vsakemu posamezniku - nestrokovnjaku, ki izraža odklonilno mnenje do svaril zdravnikov, jasna tudi odgovornost, kaj bo s tem povzročil. "Bi vi želeli živeti v stolpnici, ki jo je projektiral nekdo, ki je imel kratek tečaj statike? Verjetno ne.", je bila slikovita glede vtikanja posameznih medijskih vplivnežev v delo stroke, za katero pa priznava, da ni absolutna in da je podvržena stalnim spremembam.

Slovenija Janša, Hojs in Kacin povsem pogoreli

Beovićeva, ki si je v rosnih letih želela postati šivilja, nato pa v poklicu zdravnika našla odgovor na številna svoja zanimanja, je odgovarjala tudi na mestoma provokativna vprašanja o kolesarjih - protestnikih in nasprotnikih aplikacije #OstaniZdrav. Poudarila je, da vsako druženje večje mase ljudi pomeni tveganje za razširitev okužbe, medtem ko ne razume, zakaj glede varovanja zasebnosti bolj zaupamo multinacionalkam, ki nas na podlagi stalnega spremljanja lokacije naših telefonov bombardirajo z oglasi, kot pa državi, ki želi z aplikacijo omejiti virus.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 15:26 12. Oktober 2020.

    mujica in podobni Bumbarji vseh Bumbarjev: Ne pametujte!!!! Če vas slučajno zajaha korona virus, vam ne bo do Bedastočenja!!!!

  • 14:54 12. Oktober 2020.

    Totalno zrežiran intervju, ki bi bolj pasal na noro24tv!

  • 13:49 12. Oktober 2020.

    Možina je tak psiho in totalitarc, da celo absulotista vseh absulotistov, Janšo, spravlja v zadrego, ko mu lezo v zadnjo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.