Bojevali se bodo za dodatek

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijovič)
Varstveni dodatek. Kožuh-Novakova: Ob zmanjšanju pravic mlajšim upokojencem napoveduje upor.
Oglej si celoten članek

“Zelo nas skrbi, da bo država pod rob potisnila tisoče upokojencev, ki ne bodo mogli dobiti varstvenega dodatka. Če bomo opazili kakršnokoli zmanjševanje pravic, se bomo uprli,” pravi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak.

Nova zakonodaja. Upokojenci, ki so mlajši od 63 (ženske) oziroma 65 let (moški) in poleg pokojnine trenutno prejemajo varstveni dodatek, ga po 1. januarju ne bodo več dobivali. Razen če bodo dokazali, da so trajno nezmožni za delo. Varstveni dodatek bo namreč po novem socialna pravica in ne več pravica iz pokojninske blagajne, zato bodo za pridobitev veljala enaka pravila kot za druge transferje.

Da bodo izpad zaradi varstvenega dodatka upokojenci lahko tako ali tako po novem zamenjali z malim delom, kot sugerirajo na ministrstvu za delo, se ji ne zdi rešitev. “Malo delo nikakor ne sme biti korektura pokojnine, ampak dodatek, da človek zapolni svoje življenje in si privošči kakšno malenkost,” poudarja.

V ZDUS bodo od ministra Ivana Svetlika zahtevali popravke zakonodaje glede varstvenega dodatka, kakšne točno, še proučujejo. Strinjala se je tudi, da “bi znali” zdajšnji upokojenci, da bi obdržali varstveni dodatek, z vlogami dobesedno zasuti komisije, da bi pridobili odločbo, da so trajno nezmožni za delo.

V sindikatu upokojencev, ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bodo uradno stališče o problemu z varstvenim dodatkom zavzeli danes. Znano je namreč, da ZSSS nasprotuje izvzetju varstvenega dodatka iz pokojninske blagajne, je pa predsednik upokojenskega sindikata dejal, da se mu zdi krivično, da bi bili zdajšnji mlajši upokojenci ob dodatek in bi ga dobili le tisti, ki so nezmožni za delo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.