Slovenija
24 ogledov

Bojevali se bodo za dodatek

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Varstveni dodatek. Kožuh-Novakova: Ob zmanjšanju pravic mlajšim upokojencem napoveduje upor.

“Zelo nas skrbi, da bo država pod rob potisnila tisoče upokojencev, ki ne bodo mogli dobiti varstvenega dodatka. Če bomo opazili kakršnokoli zmanjševanje pravic, se bomo uprli,” pravi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak.

Nova zakonodaja. Upokojenci, ki so mlajši od 63 (ženske) oziroma 65 let (moški) in poleg pokojnine trenutno prejemajo varstveni dodatek, ga po 1. januarju ne bodo več dobivali. Razen če bodo dokazali, da so trajno nezmožni za delo. Varstveni dodatek bo namreč po novem socialna pravica in ne več pravica iz pokojninske blagajne, zato bodo za pridobitev veljala enaka pravila kot za druge transferje.

Da bodo izpad zaradi varstvenega dodatka upokojenci lahko tako ali tako po novem zamenjali z malim delom, kot sugerirajo na ministrstvu za delo, se ji ne zdi rešitev. “Malo delo nikakor ne sme biti korektura pokojnine, ampak dodatek, da človek zapolni svoje življenje in si privošči kakšno malenkost,” poudarja.

V ZDUS bodo od ministra Ivana Svetlika zahtevali popravke zakonodaje glede varstvenega dodatka, kakšne točno, še proučujejo. Strinjala se je tudi, da “bi znali” zdajšnji upokojenci, da bi obdržali varstveni dodatek, z vlogami dobesedno zasuti komisije, da bi pridobili odločbo, da so trajno nezmožni za delo.

V sindikatu upokojencev, ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bodo uradno stališče o problemu z varstvenim dodatkom zavzeli danes. Znano je namreč, da ZSSS nasprotuje izvzetju varstvenega dodatka iz pokojninske blagajne, je pa predsednik upokojenskega sindikata dejal, da se mu zdi krivično, da bi bili zdajšnji mlajši upokojenci ob dodatek in bi ga dobili le tisti, ki so nezmožni za delo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.