Bolgarija ne, Estonija da

Foto: Žurnal24 Posojilo Grčiji je v četrtek podprla vlada, pričakuje pa se, da jo bo do konca j
Bolgarija se je zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja v letu 2009, ta naj bi znašal 3,7 odstotka BDP, odpovedala vstopu v območje evra. Estonija vztraja pri uvedbi nove denarne enote.
Oglej si celoten članek

"Zaenkrat se odpovedujemo vstopu v območje evra, ker ne izpolnjujemo kriterijev," je odločitev pojasnil predsednik vlade Bojko Borisov. Bolgarija je nameravala sredi tega leta vstopiti v evropski mehanizem menjalnih tečajev, evro pa prevzeti leta 2013. Pogoj za to pa je proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki BDP.

Estonija z letom 2011
Nasprotno pa ostaja Estonija samozavestna in vztraja pri načrtovani uvedbi evra z letom 2011. S tem bi ta baltska država z 1,3 milijona prebivalcev postala 17. članica območja evra.

Estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves je milini teden ob obisku v Pragi povedal, da država izpolnjuje maastrichtske kriterije. "Imamo proračunski primanjkljaj v višini 1,7 odsotka BDP - kdo ima še takšnega, morda Luksemburg," je dejal. Tudi inflacija je dovolj nizka za vstop v ombočje evra, je dejal Ilves, ki odločitev EU pričakuje do začetka julija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.