Slovenija
18 ogledov

Bolgarija ne, Estonija da

Posojilo Grčiji je v četrtek podprla vlada, pričakuje pa se, da jo bo do konca j Žurnal24 main
Bolgarija se je zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja v letu 2009, ta naj bi znašal 3,7 odstotka BDP, odpovedala vstopu v območje evra. Estonija vztraja pri uvedbi nove denarne enote.

"Zaenkrat se odpovedujemo vstopu v območje evra, ker ne izpolnjujemo kriterijev," je odločitev pojasnil predsednik vlade Bojko Borisov. Bolgarija je nameravala sredi tega leta vstopiti v evropski mehanizem menjalnih tečajev, evro pa prevzeti leta 2013. Pogoj za to pa je proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki BDP.

Estonija z letom 2011
Nasprotno pa ostaja Estonija samozavestna in vztraja pri načrtovani uvedbi evra z letom 2011. S tem bi ta baltska država z 1,3 milijona prebivalcev postala 17. članica območja evra.

Estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves je milini teden ob obisku v Pragi povedal, da država izpolnjuje maastrichtske kriterije. "Imamo proračunski primanjkljaj v višini 1,7 odsotka BDP - kdo ima še takšnega, morda Luksemburg," je dejal. Tudi inflacija je dovolj nizka za vstop v ombočje evra, je dejal Ilves, ki odločitev EU pričakuje do začetka julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.