Bolj izobražene ženske pijejo več

Foto: Žurnal24 Kadar pijete alkohol, vedno pijte tudi veliko vode. (Foto: Shutterstock)
Izobražene ženske so bolj nagnjene k pitju alkohola. Enako velja tudi za moške, a pri njih to ni tako očitno.
Oglej si celoten članek

Izsledki obsežne raziskave nakazujejo, da so ženske z diplomo dvakrat bolj nagnjene k pitju alkohola vsak dan kot pa ženske z nižjo izobrazbo. Pozitivno pa je, da tudi veliko hitreje priznajo, da imajo težave s pitjem alkohola.

Raziskavo so izvedli v Londonu na več tisoč ženskah in moških, rojenih v istem tednu leta 1970.

Izsledki raziskave so pokazali celo, da lahko na podlagi doseženih točk pri šolskih testih predvidimo žensko nagnjenost k alkoholizmu. Ženske, ki dosegajo dobre in odlične rezultate, so tudi dvakrat bolj nagnjene k dnevnemu pitju.

Avtorici raziskave Francesca Borgonovi in Maria Huerta sta predstavili tudi ugotovitve, zakaj so izobražene ženske bolj nagnjene k pitju: otroke imajo pozneje in tako zavestno prelagajo odgovornost starševstva; številne delajo z moškimi, ki radi pijejo; odraščale so v družinah srednjega sloja in redno gledale starše, ki so pili...

"Tako moški kot ženske, ki so pri petih in desetih letih dosegli visoke rezultate na testih, so kasneje v življenju pili več kot ostali. Razlogi za povezavo med višjo izobrazbo in pitjem so lahko tudi kasnejše bolj aktivno socialno življenje, kjer jih spodbujajo k pitju; splošno družbeno sprejemanje alkohola in tudi večja izpostavljenost alkoholu," še piše v poročilu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.