Slovenija
38 ogledov

Bolj izobražene ženske pijejo več

Kadar pijete alkohol, vedno pijte tudi veliko vode. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izobražene ženske so bolj nagnjene k pitju alkohola. Enako velja tudi za moške, a pri njih to ni tako očitno.

Izsledki obsežne raziskave nakazujejo, da so ženske z diplomo dvakrat bolj nagnjene k pitju alkohola vsak dan kot pa ženske z nižjo izobrazbo. Pozitivno pa je, da tudi veliko hitreje priznajo, da imajo težave s pitjem alkohola.

Raziskavo so izvedli v Londonu na več tisoč ženskah in moških, rojenih v istem tednu leta 1970.

Izsledki raziskave so pokazali celo, da lahko na podlagi doseženih točk pri šolskih testih predvidimo žensko nagnjenost k alkoholizmu. Ženske, ki dosegajo dobre in odlične rezultate, so tudi dvakrat bolj nagnjene k dnevnemu pitju.

Avtorici raziskave Francesca Borgonovi in Maria Huerta sta predstavili tudi ugotovitve, zakaj so izobražene ženske bolj nagnjene k pitju: otroke imajo pozneje in tako zavestno prelagajo odgovornost starševstva; številne delajo z moškimi, ki radi pijejo; odraščale so v družinah srednjega sloja in redno gledale starše, ki so pili...

"Tako moški kot ženske, ki so pri petih in desetih letih dosegli visoke rezultate na testih, so kasneje v življenju pili več kot ostali. Razlogi za povezavo med višjo izobrazbo in pitjem so lahko tudi kasnejše bolj aktivno socialno življenje, kjer jih spodbujajo k pitju; splošno družbeno sprejemanje alkohola in tudi večja izpostavljenost alkoholu," še piše v poročilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.