Bomo ostali brez cele generacije bodočih zdravstvenih delavcev?

Foto: Fotografija je simbolična
Foto: Fotografija je simbolična
Ker so začele bolnišnice zavračati študente medicine, babištva in zdravstvene nege, bi lahko ostali brez cele generacije strokovnjakov, je na današnji spletni razpravi, ki jo je organizirala stranka SD, poudarila profesorica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin.
Oglej si celoten članek

Prof. dr. Brigita Skela Savič s Fakultete za zdravstvo Angele Boškin je prepričana, da se življenje po koncu epidemije zagotovo ne bo vrnilo v ustaljene tirnice. "Bolj se bomo morali zavedati pomena okužb in odgovornosti, da po svetu ne hodimo bolni. Upoštevati bomo morali higieno rok, kašlja," verjame.

Na današnji spletni razpravi je med drugim opozorila na ljudi, ki čakajo na druge zdravstvene obravnave. Z odlašanjem po njenem močno vplivamo na zdravje. "Covid-19 se bo pojavil tudi v naslednji zimi in dokler ne bo cepiva, ne bomo varni. Nujno moramo zaščititi starejše in tiste, ki se zdravijo," je poudarila. Zato moramo po njenem sprejeti določene ukrepe.

COVID-19 v SLO Boli me zob, ambulante pa v glavnem zaprte

Okrepiti bi morali kadre v domovih za ostarele

Po njenem mnenju bi se morali zato usmeriti na domove za starejše občane, kjer jim primanjkuje kadrov. "Te bi lahko prerazporedili - če recimo v domovih nimajo dovolj kadra za kuhanje in pospravljanje, bi lahko tja poslali delavce iz vrtcev in šol. Tudi zdravstvene delavce bi lahko premestili v domove," je predlagala dr. Skela Savič.

Poleg tega bi lahko predstavniki Nacionalne komisije za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb dali regijskim domovom sistemske usmeritve in jim tako pomagali pri zajezitvi okužb z novim koronavirusom. "Znanja je treba prenesti tja, kamor se ga najbolj potrebuje," je pojasnila. Direktorji domov za ostarele namreč niso zdravstveni strokovnjaki, zdaj pa se jih dotikajo zelo strokovne teme, treba jim je pomagati pri zajezitvi te okužbe, je dodala.

"Svojci niso zdravniki in medicinske sestre!"

Ostro naprotuje pozivanju, naj ljudje iz domov za ostarele vzamejo svojce do konca epidemije. "To je kontradiktorno, v nasprotju z vsem, kar je bilo izrečeno prej. Starejši so šli v dom že pred epidemijo, ko so spoznali, da ne bodo več mogli skrbeti zase in da potrebujejo strokovno pomoč. S tem pozivom se izvršuje velik pritisk na svojce. Oni niso usposobljeni, da bi skrbeli za starejše, niso fizioterapevti, dietetiki, zdravniki, medicinske sestre, da bi jim lahko ustrezno pomagali. Starejši imajo strokovno oskrbo že zagotovljeno v domovih," je poudarila.

Slovenija Prva okužba tudi v Domu Danice Vogrinec

Trenutna kriza je po njenih besedah razkrila težke razmere v domovih za ostarele, poleg tega, da jim primanjkuje kadrov, imajo tudi zaščitne opreme bistveno premalo. Tudi to bi zato morali, podobno kot kadre, prerazporediti, je dejala dr. Skela Savič. "Vsaka ustanova bo najbrž rekla, da ima premalo opreme, a jo je treba tudi v domove poslati, da bo za prebivalce in delavce varno," je prepričana.

Bolnišnice zavračajo študente, ki bi lahko pomagali

Izpostavila je tudi problematiko kadrovske podhranjenosti na splošno: "Za poklice v negi in oskrbi je vse manj zanimanja, zdravstvo teh poklicev ne spoštuje dovolj. Te črne napovedi, da bo v svetu kmalu manjkalo ogromno medicinskih sester, in zdravnikov družinske medicine, je treba obrniti," je poudarila.

Opozorila je tudi na prekinitev prakse študijskih programov zdravstvene smeri - tukaj po njenem Slovenija ni pametno ukrepala. "V Sloveniji so bolnišnice začele zavračati študente medicine, zdravstvene nege in babištva. Tudi fakultete smo to razumele tako, da se študij prekine. A Evropska komisija je predlagala, da naj se, če se le da, v delo z začasno licenco vključi tudi študente zadnjega letnika. Po končani epidemiji bi potem zaključili študij in praksa bi se jim priznala. Če ne bomo sprejeli pravih odločitev, bomo ostali brez ene generacije strokovnjakov," je še poudarila.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:00 7. April 2020.

    Bomo pa spet uvozili tiste s kupljenimi diplomami-važna je popolnitev delovnih mest.

  • 01:16 7. April 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • 20:33 6. April 2020.

    zanima me , če bo zavarovalnica povrnila vsaj za en mesec plačevanja dodatnega in obveznega zavarovanja , glede na to, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.