Božiček v čolnu za pridne Slovence

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Smo država tretjega sveta, ki še vedno tehta med socialo in ekologijo.
Oglej si celoten članek

Če temperature sredi zime v nekaj urah zrastejo za več kot 20 stopinj, verjetno tudi skeptiki lahko govorimo o vremenskih ekstremih.

Trditev, da se to dogaja zaradi ohlajanja zemeljskega zgornjega plašča, spremenjenih morskih tokov, luknje nekje tam zgoraj ..., bi bila verjetno podobna trditvi, da bog z vremenskimi ekstremi kaznuje vernike na največje cerkvene praznike.

Narava je muhasta, ker je takšna po naravi, a vendarle preseneča, kako jo obvladujemo, vsaj ko gre za napovedovanje izjemnih dogodkov. Ta teden smo vedeli, kdaj bo padal sneg, dež, kdaj bo poledica ...

Agencija za okolje je tako v nasprotju s prejšnjimi leti pravočasno izdala opozorila o poplavah med prihajajočimi prazniki.

Krivda. Nekaj smo se torej naučili pri obvladovanju posledic, vzroki pa so nekaj drugega. Če smo za vremenske ekstreme krivi tudi sami, je bil nedavni okoljski vrh veliko razočaranje.

Naš okoljski minister se ukvarja s koalicijo, Patrio in drugimi trupli iz preteklosti, samo z okoljem ne. Gospodarski minister pa bi 1,2 milijarde evrov vrgel v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

V gradivu, s katerim opravičuje investicijo, je celo zapisal, da bodo izpusti ogljikovega dioksida ostali na isti ravni. Ne bodo se torej zmanjšali, kar je od nas zahteval kjotski sporazum.

Smo unikum v Evropi, ki je ustavila gradnjo novih elektrarn na fosilna goriva. Spadamo torej med države tretjega sveta, ki še lahko tehtajo med socialo in ekologijo. In tako kot njih nas bodo očitno tolkli monsuni, poplave, plazovi ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.