Slovenija
27 ogledov

Božiček v čolnu za pridne Slovence

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Smo država tretjega sveta, ki še vedno tehta med socialo in ekologijo.

Če temperature sredi zime v nekaj urah zrastejo za več kot 20 stopinj, verjetno tudi skeptiki lahko govorimo o vremenskih ekstremih.

Trditev, da se to dogaja zaradi ohlajanja zemeljskega zgornjega plašča, spremenjenih morskih tokov, luknje nekje tam zgoraj ..., bi bila verjetno podobna trditvi, da bog z vremenskimi ekstremi kaznuje vernike na največje cerkvene praznike.

Narava je muhasta, ker je takšna po naravi, a vendarle preseneča, kako jo obvladujemo, vsaj ko gre za napovedovanje izjemnih dogodkov. Ta teden smo vedeli, kdaj bo padal sneg, dež, kdaj bo poledica ...

Agencija za okolje je tako v nasprotju s prejšnjimi leti pravočasno izdala opozorila o poplavah med prihajajočimi prazniki.

Krivda. Nekaj smo se torej naučili pri obvladovanju posledic, vzroki pa so nekaj drugega. Če smo za vremenske ekstreme krivi tudi sami, je bil nedavni okoljski vrh veliko razočaranje.

Naš okoljski minister se ukvarja s koalicijo, Patrio in drugimi trupli iz preteklosti, samo z okoljem ne. Gospodarski minister pa bi 1,2 milijarde evrov vrgel v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

V gradivu, s katerim opravičuje investicijo, je celo zapisal, da bodo izpusti ogljikovega dioksida ostali na isti ravni. Ne bodo se torej zmanjšali, kar je od nas zahteval kjotski sporazum.

Smo unikum v Evropi, ki je ustavila gradnjo novih elektrarn na fosilna goriva. Spadamo torej med države tretjega sveta, ki še lahko tehtajo med socialo in ekologijo. In tako kot njih nas bodo očitno tolkli monsuni, poplave, plazovi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.