Bralci: Nepremičnine so pri nas premalo obdavčene

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mnenja o tem, ali so nepremičnine pri nas premalo obdavčene so deljena. A več bralcev Žurnala vas meni, da so nepremičnine še vedno premalo obdavčene.
Oglej si celoten članek

Kot je pokazala naša spletna anketa, vas 56 odstotkov meni, da so nepremičnine pri nas premalo obdavčene. V anketi je sodelovalo 463 bralcev Žurnala.

Fizičnih oseb, ki imajo v lasti več kot milijon evrov vrednih nepremičnin, pri nas kar dva tisoč, so nam zaupali na geodetski upravi (Gurs). Vlada bi jih skupaj s še okoli 4.400 pravnimi osebami, katerih nepremično premoženje prav tako presega milijon evrov, za čas krize dodatno obdavčila. Skupaj nepremičnine obeh skupin Gurs ocenjuje na vrtoglavih 43 milijard evrov.

Če hipotetično predpostavimo, da bi davek na tako imenovani nepremičninski "luksuz" znašal recimo en odstotek vrednosti, bi to v proračun prineslo 430 milijonov evrov, smo poročali.

A država tako visoko z davkom ne bo šla. Po četrtkovem sprejetem predlogu zakona bo obdavčitev znašala 0,1 odstotka, kar bi v proračun prineslo 43 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • mia
    06:40 16. April 2012.

    po naših mestih tudi nebi bilo razpadajočih hiš, kdor nebi plačeval davka bi mu lahko nepremičnino zaplenili.

  • mia
    06:35 16. April 2012.

    50% davek na neobdelane kmetijske površine in prazna stanovanja. kmetje bi lahko oddajali zemljišča vrtičkarjem, prazna stanovanja pa bi dajali …

  • 00:26 16. April 2012.

    Obdavcit 200% vsako nepremicnino, ki ni primarna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.