Slovenija
10 ogledov

Bralci: Nepremičnine so pri nas premalo obdavčene

anketa Žurnal24 main
Mnenja o tem, ali so nepremičnine pri nas premalo obdavčene so deljena. A več bralcev Žurnala vas meni, da so nepremičnine še vedno premalo obdavčene.

Kot je pokazala naša spletna anketa, vas 56 odstotkov meni, da so nepremičnine pri nas premalo obdavčene. V anketi je sodelovalo 463 bralcev Žurnala.

Fizičnih oseb, ki imajo v lasti več kot milijon evrov vrednih nepremičnin, pri nas kar dva tisoč, so nam zaupali na geodetski upravi (Gurs). Vlada bi jih skupaj s še okoli 4.400 pravnimi osebami, katerih nepremično premoženje prav tako presega milijon evrov, za čas krize dodatno obdavčila. Skupaj nepremičnine obeh skupin Gurs ocenjuje na vrtoglavih 43 milijard evrov.

Če hipotetično predpostavimo, da bi davek na tako imenovani nepremičninski "luksuz" znašal recimo en odstotek vrednosti, bi to v proračun prineslo 430 milijonov evrov, smo poročali.

A država tako visoko z davkom ne bo šla. Po četrtkovem sprejetem predlogu zakona bo obdavčitev znašala 0,1 odstotka, kar bi v proračun prineslo 43 milijonov evrov.

Komentarjev 7
  • mia 06:40 16.april 2012.

    po naših mestih tudi nebi bilo razpadajočih hiš, kdor nebi plačeval davka bi mu lahko nepremičnino zaplenili.

  • mia 06:35 16.april 2012.

    50% davek na neobdelane kmetijske površine in prazna stanovanja. kmetje bi lahko oddajali zemljišča vrtičkarjem, prazna stanovanja pa bi dajali v najem, ki bi bile klub davku na dohodek lahko nižje kot so trenutno.pocenila bi se stanovanja in tovšakova in ...prikaži več njej podobni bi sili prisiljeni prodajati po realni ceni.

  • Franc Bukovec 00:26 16.april 2012.

    Obdavcit 200% vsako nepremicnino, ki ni primarna.