Bralec: "Banka me je ogoljufala in oškodovala"

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Banka je, kot kaže, narobe knjižila delno poplačilo kredita in narobe izračunala obrok kredita. Ko je šel euribor dol, je šel obrok kredita gor.
Oglej si celoten članek

"Menim da sem bil oškodovan oziroma ogoljufan s strani banke, ki pa vse zanika in govori da ni tu nič spornega. Če je taka njihova stalna praksa je mogoče, da nisem osamljen primer," nas je opozoril bralec, ki je prav zato želel, da njegovo zgodbo objavimo. 

"V marcu sem plačal dva obroka kredita, po starem (pred delnim poplačilom, op. a,) in po novem. V mesecu aprilu se je euribor znižal z 0,186 na 0,088 odstotka, moj obrok se je pa kljub vsemu dvignil iz 150,90 evra na 151,71 evra," je pojasnil komitent Abanke, ki ni želel biti imenovan. Njegovo ime in bančno dokumentacijo hranimo v uredništvu.

Denar bi lahko osem let ležal v rubriki nerazporejeno dobroimetje

Maja 2013 je pri Abanki za deset let vzel 21 tisoč evrov stanovanjskega posojila. Marca lani je privarčeval nekaj denarja in kredit delno poplačal, nato pa poravnal še znižani obrok. Julija je spet delno poplačal kredit, pa je iz izpisa stanja kredita ugotovil, da je od marca do julija dobrih dvesto evrov njegovega denarja "ležalo" v rubriki, ki jo banka imenuje Nerazporejeno dobroimetje kreditojemalca, namesto da bi se z njim poplačala glavnica kredita. Je to normalna praksa?

Foto: Saša Despot banka Abanka

"Ravnanje v vsakem posameznem primeru je odvisno od dogovora med banko in stranko. Če ni posebnega dogovora, banka celotni znesek preplačila poknjiži za znižanje glavnice kredita," so pojasnili v Abanki. Je šlo za napako pri knjiženju? "Ni napaka, kadar je to posledica dogovora pogodbenih strank," so odgovorili. Takega dogovora pa ni bilo. "V poslovalnici, kjer sem kredit vzel, so mi rekli, da je "računalnik" avtomatsko vzel 200,95 evra ob prvem poplačilu za poplačilo obroka, ki bi se moral plačati 18. marca. Ta denar ni šel za poplačilo glavnice, kot bi moral iti. To ni moja krivda in jaz ne mislim plačevati njihovih napak.Kdo pa pride na banko poplačat kredit z namenom, da bo potem denar visel v zraku par mesecev. Če ne bi prišel par mesecev kasneje kredita še enkrat poplačati, kdaj bi mi to oni sploh vrnili, niso mi izdali nobenega dokumenta ali obvestila," pa svojo plat zgodbe razlaga bralec. 

Okrog 40 evrov možnega oškodovanja 

Denar so knjižili, tako da ga nihče ne bi mogel pobasati v svoj žep in bi ga najbrž slej ko prej upoštevali pri odplačilu posojila, a je bil bralec vseeno oškodovan. Nerazporejeno dobroimetje se je takrat obrestovalo z 0,01-odstotno obrestno mero, medtem ko je na svoj kredit plačeval več kot triodstotne obresti. 

"Vprašanje, če in kdaj bi mi vrnili ta denar, ki je ležal na strani kot preplačilo, če jih sam ne bi opozoril na to pri drugem poplačilu kredita po petih mesecih," opozarja bralec. Na to nerazporejeno dobroimetje ga namreč banka ni opozorila in če ga ne bi opazil sam, je zelo verjetno, da bi se denar tam valjal še več kot osem let do konca odplačilne dobe. Zaradi razlike v obrestni meri bi bil bralec v tem primeru  po našem izračunu oškodovan za od 40 do 50 evrov. Ker je opazil, ga je banka oškodovala le za približno dva evra. 

Euribor dol, obrok pa gor. Kako je to možno? 

Sumničav pa je postal zaradi nečesa povsem drugega. Maja lani se je šestmesečni euribor občutno znižal, banka pa je izračunala nov obrok in ga obvestila, da se zviša s 150,90 na 151,71 evra. 

Foto: Shutterstock evro, evri, štetje, denar Ali je mogoče, da se obrok posojila ob znižanju euriborja zviša? "Je mogoče, če se pogodbeni stranki tako dogovorita. Posledica tega je, da se glavnica kredita hitreje zmanjšuje," so pojasnili v Abanki. "Vedno sem želel le znižati obrok kredita, doba odplačevanja je ostala ista," pa pravi bralec. 

So mu že ob predčasnem poplačilu upoštevali nov euribor, ki se je nato morda zvišal? Ne. "Ali se s podpisom aneksa spremeni obrestna mera in/ali anuiteta, je določeno v vsakem aneksu posebej. Če o tem v aneksu ni nič zapisano, ostaneta anuiteta in/ali obrestna mera nespremenjeni," pravijo v Abanki.

V aneksu sprememba obrestne mere ni omenjena. Euribor se je torej znižal z 0,186 na 0,088 odstotka, obrok pa se je ob nespremenjeni odplačilni dobi zvišal s 150,90 na 151,71 evra. 

Bralcu so v banki, spet šele po njegovem poizvedovanju, pojasnili, da so mu ob delnem poplačilu kredita narobe izračunali višino obroka in da so ob spremembi euriborja popravili napako. 

Po našem poizvedovanju je imel bralec že več sestankov na banki. Kot kaže, so zdaj stvari pripravljeni urediti tako, da za napake banke ne bo plačal on. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 01:43 19. Maj 2016.

    Z Abanko sem pred leti tudi sam imel slabe izkušnje. Zadnje par obrokov kredita za avto sem hotel plačati predčasno, …

  • 10:47 18. Maj 2016.

    Seveda ga je banka oškodovala. Je pa imel eden njenih zaposlenih pri kreditu nižje obresti in Euribor.

  • Jz ne vem...tok k smo zmetal za banke nismo zmetal za nič druzga v tej državi. Pol se pa banke …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.