Bratuškova bi prodala eno banko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada bo v kratkem predlagala dve državni podjetji za prodajo. Bratuškova želi, da bi bila ena od teh družb banka. Damijan: V tej situciji izjemno težko.
Oglej si celoten članek

Vlada bo v kratkem, predvidoma v roku 14 dni v državni zbor poslala predlog za privatizacijo enega ali dveh večjih državnih podjetij.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala premierka Alenka Bratušek, se intenzivno pogovarjajo o tem, kar so se dogovorili že ob sestavljanju koalicije. Takrat so se strinjali, da bodo takoj začeli s postopki prodaje ene ali dveh večjih gospodarskih družb. Sama si želi, da bi bila ena od teh družb banka, saj da bi bil to dober signal za finančne trge.

Za klasifikacijo vseh državnih naložb pa po njenih besedah potrebujejo nekoliko več časa, "ker so interesi različni".

Damijan: Nerealno

Ekonomist Jože P. Damijan pravi, da bi bilo v tej situaciji izjemno težko prodati katero koli banko. "Dokler niso sanirane, niso zanimive za nikogar," pravi in dodaja, da je tudi sicer slovenski trg danes premalo privlačen in so za naložbe v banke druge države trenutno bolj zanimive.

"Po mojem mnenju so edina "prodajljiva" podjetja v tem trenutku Petrol, Zavarovalnica Triglav in Mercator," ocenjuje. "Telekom ni zanimiv, ker nad njim visi za nekaj sto milijonov tožb."

NLB pripravljena prihodnje leto

Da kupca za največjo slovensko banko letos verjetno ne bo mogoče najti je v pogovoru za Reuters ocenil tudi predsednik uprave NLB Janko Medja. "Če pa banko dokapitaliziramo in jo prestrukturiramo tako, kot smo rekli, da jo bomo, bi bilo to možno naslednje leto," je dejal. Potrdil je oceno, da tri največje slovenske banke potrebujejo okoli milijardo evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 12:09 13. April 2013.

    NLB je lastnica oziroma ima hipoteke na okoli 5000 objektov sem nekje prebral, zakaj se te nepremičnine ne razprodajo? Mamo …

  • 10:03 13. April 2013.

    DAMJANU, STREZNI SE!!!!!<br />Naftnega paradnega konja ( PETROL), ki državi nese zlata jajca se ne prodaja. Madžari so s prodajo …

  • 22:45 12. April 2013.

    Sedaj šele prav razumem tisto SDSovo, da bo njen mandat obratno sorazmeren z dolžino krila.<br />Je pa njihovo delo čisto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.