Slovenija
47 ogledov

Bratuškova bi prodala eno banko

denar, bankomat Žurnal24 main
Vlada bo v kratkem predlagala dve državni podjetji za prodajo. Bratuškova želi, da bi bila ena od teh družb banka. Damijan: V tej situciji izjemno težko.

Vlada bo v kratkem, predvidoma v roku 14 dni v državni zbor poslala predlog za privatizacijo enega ali dveh večjih državnih podjetij.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala premierka Alenka Bratušek, se intenzivno pogovarjajo o tem, kar so se dogovorili že ob sestavljanju koalicije. Takrat so se strinjali, da bodo takoj začeli s postopki prodaje ene ali dveh večjih gospodarskih družb. Sama si želi, da bi bila ena od teh družb banka, saj da bi bil to dober signal za finančne trge.

Za klasifikacijo vseh državnih naložb pa po njenih besedah potrebujejo nekoliko več časa, "ker so interesi različni".

Damijan: Nerealno

Ekonomist Jože P. Damijan pravi, da bi bilo v tej situaciji izjemno težko prodati katero koli banko. "Dokler niso sanirane, niso zanimive za nikogar," pravi in dodaja, da je tudi sicer slovenski trg danes premalo privlačen in so za naložbe v banke druge države trenutno bolj zanimive.

"Po mojem mnenju so edina "prodajljiva" podjetja v tem trenutku Petrol, Zavarovalnica Triglav in Mercator," ocenjuje. "Telekom ni zanimiv, ker nad njim visi za nekaj sto milijonov tožb."

NLB pripravljena prihodnje leto

Da kupca za največjo slovensko banko letos verjetno ne bo mogoče najti je v pogovoru za Reuters ocenil tudi predsednik uprave NLB Janko Medja. "Če pa banko dokapitaliziramo in jo prestrukturiramo tako, kot smo rekli, da jo bomo, bi bilo to možno naslednje leto," je dejal. Potrdil je oceno, da tri največje slovenske banke potrebujejo okoli milijardo evrov.

Komentarjev 17
  • Svito Estante 12:09 13.april 2013.

    NLB je lastnica oziroma ima hipoteke na okoli 5000 objektov sem nekje prebral, zakaj se te nepremičnine ne razprodajo? Mamo sploh kak oglas za te objekte v tujini? Zakaj se čaka? Slovenec bi očitno moral imeti povprečno življensko dobo okoli 600 let!

  • graff 10:03 13.april 2013.

    DAMJANU, STREZNI SE!!!!!Naftnega paradnega konja ( PETROL), ki državi nese zlata jajca se ne prodaja. Madžari so s prodajo svoje naftne industrije tujcem, izgubili pomemben delež v brutto BDP države, od česar si še danes niso opomogli in se ...prikaži več tepejo po glavi. Tudi Bavčarjeva-tajkunska odprodaja Istrabenza OMV je bila za državo škodljiva. Pojdi v prlekijo in začni uporabljati geotermalno energijo, da se malo pogreješ od dolge zime......

  • Žvižgač 22:45 12.april 2013.

    Sedaj šele prav razumem tisto SDSovo, da bo njen mandat obratno sorazmeren z dolžino krila.Je pa njihovo delo čisto premo sorazmerno z njihovim mentalnim potencialom.