Breme krize na dijakih

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Denarna stiska. Polovica dijakov ne zmore plačila obveznih ekskurzij. Maturantskega plesa ne bo.
Oglej si celoten članek

V številnih belokranjskih družinah sta v zadnjih letih, ko so odpuščali v Secopu, Beti, Kometu in Kolpi, ostala eden, nemalokrat pa kar oba starša brez službe, zato ne zmorejo plačil, ki jih zahteva šolanje njihovih otrok.

"To se kaže tako pri plačilu ekskurzij in preostalih obšolskih dejavnosti kot pri plačilu šolskih malic. Da pa so razmere res težke, se je pokazalo pri neobveznih, izbirnih ekskurzijah, na katere je še pred časom odhajalo po dva avtobusa dijakov, zdaj pa se jih prijavi le peščica," nam je povedala Elizabeta Prus, ravnateljica Srednje šole Črnomelj.

Draga odmaknjenost

Za starše obvezna plačila so poleg nakupa učbenikov, potrebščin in plačila malice tudi vse dejavnosti, ki jih šola organizira kot del izobraževanja. "Gre za obvezne izbirne vsebine, kot so gledališke predstave, obiski podjetij, enodnevne ekskurzije in tridnevna ekskurzija, ki stane 250 evrov," pojasnjuje Prusova. Za belokranjske starše je vse to, kot poudarja, še toliko dražje, saj se morajo na vsak takšen dogodek ali obisk odpeljati najmanj na drugo stran Gorjancev, do Novega mesta, kar pa že znese po 20 evrov na dijaka.

Matura brez plesa

Čeprav so po besedah Prusove na šoli že razmišljali o ukinitvi tridnevne ekskurzije, se za to niso odločili, saj bi s tem osiromašili ponudbo šole in kakovost pouka. So se pa, kot pravi, letos prvič dijaki strojne in ekonomske šole odločili, da zaradi denarne stiske ne bodo imeli maturantskega plesa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 11:47 18. Marec 2014.

    Prvo kot prvo glede maturantskega plesa. Mi smo se odločli da nebomo meli maturantca zarad tega ker se ga nem …

  • 11:39 18. Marec 2014.

    Oddelka, ki sta omenjena v članku, sta se odločila, da ne bosta imela maturantskega plesa, ker je to bila njihova …

  • 11:37 18. Marec 2014.

    če je res takšna kriza zakaj se potem veliko dijakov pripelje s svojimi avtomobili

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.