Slovenija
34 ogledov

Breme krize na dijakih

Dijaki Jerca Božič Kranjec
Denarna stiska. Polovica dijakov ne zmore plačila obveznih ekskurzij. Maturantskega plesa ne bo.

V številnih belokranjskih družinah sta v zadnjih letih, ko so odpuščali v Secopu, Beti, Kometu in Kolpi, ostala eden, nemalokrat pa kar oba starša brez službe, zato ne zmorejo plačil, ki jih zahteva šolanje njihovih otrok.

"To se kaže tako pri plačilu ekskurzij in preostalih obšolskih dejavnosti kot pri plačilu šolskih malic. Da pa so razmere res težke, se je pokazalo pri neobveznih, izbirnih ekskurzijah, na katere je še pred časom odhajalo po dva avtobusa dijakov, zdaj pa se jih prijavi le peščica," nam je povedala Elizabeta Prus, ravnateljica Srednje šole Črnomelj.

Draga odmaknjenost

Za starše obvezna plačila so poleg nakupa učbenikov, potrebščin in plačila malice tudi vse dejavnosti, ki jih šola organizira kot del izobraževanja. "Gre za obvezne izbirne vsebine, kot so gledališke predstave, obiski podjetij, enodnevne ekskurzije in tridnevna ekskurzija, ki stane 250 evrov," pojasnjuje Prusova. Za belokranjske starše je vse to, kot poudarja, še toliko dražje, saj se morajo na vsak takšen dogodek ali obisk odpeljati najmanj na drugo stran Gorjancev, do Novega mesta, kar pa že znese po 20 evrov na dijaka.

Matura brez plesa

Čeprav so po besedah Prusove na šoli že razmišljali o ukinitvi tridnevne ekskurzije, se za to niso odločili, saj bi s tem osiromašili ponudbo šole in kakovost pouka. So se pa, kot pravi, letos prvič dijaki strojne in ekonomske šole odločili, da zaradi denarne stiske ne bodo imeli maturantskega plesa.

 

Komentarjev 8
  • Dizzy 11:47 18.marec 2014.

    Prvo kot prvo glede maturantskega plesa. Mi smo se odločli da nebomo meli maturantca zarad tega ker se ga nem neda met in se nam neda organizerat. NE PA ZARADI DENARNE STISKE!!! in nismo edini strojni tehniki ko nimamo maturantskega ...prikaži več plesa. In nevem zakaj o nas pišete brez da nas bilo kaj vprašate. Zmerej sve po svoje delate in vam je vseeno za naša mnejeDrugac pa glede izletov in ekskurzij. Lahko bi nas vprašali na začetku vsakega šolskega leta kam bi radi šli pa če imamo sredstva. Nas pa noben nikoli nč ne vpraša kaj želimo in kaj ne želimo. Skozi hodimo na brezvezne gledališke predstave v Ljubljano, ko nobenega ne zanima, ko pa predlagamo da bi šli v Novo mesto v kino kak nov film pogledat to pa ne! Pa je dost ceneje ko predstava v Ljubljani in skoraj zastonj prevoz.In zakaj vsi profesori govorijo da so te izleti obvezni??? Če si ga nemoreš privoščit si ga pač nemoreš privoščit. To sploh ne sme bit obvezno če si ne moreš privoščit. In kaj so gimnazijci v

  • f182185 11:39 18.marec 2014.

    Oddelka, ki sta omenjena v članku, sta se odločila, da ne bosta imela maturantskega plesa, ker je to bila njihova odločitev in na to ne vpliva denar. Ne vem kaj je namen tega članka, saj to sploh ni res.

  • gmg57165 11:37 18.marec 2014.

    če je res takšna kriza zakaj se potem veliko dijakov pripelje s svojimi avtomobili