Brez korupcije pri avtocestah bi prepolovili brezposlenost

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Transparency International je začela s projektom svetovanja vsem, ki se soočajo s korupcijo in neetičnimi ravnanji.
Oglej si celoten članek

"Mišljenje moramo obrniti in prijaviti korupcijo," tako k večji aktivnosti poziva nevladna organizacija Transparency International Slovenija, ki začenja z brezplačnim pravnim svetovanjem vsem, ki se  soočajo s korupcijo in z drugimi neetičnimi ravnanji.

V Transparency International izpostavljajo, da je največji izziv pri preprečevanju korupcije prav odkrivanje nepoštenega in nezakonitega ravnanja. Eden od najbolj neposrednih in pomembnih načinov razkrivanja korupcije pa je prav njeno prijavljanje.

Transparency International bo ob prijavi korupcije posameznikom svetoval o pravicah, prijaviteljem pa bodo zagotavljali anonimnost. Hkrati pa zagotavljajo, da brez njihovega privoljenja ne bodo storili ničesar. "Prijavitelji morajo biti zaščiteni pred povračilnimi ukrepi, hkrati pa morajo imeti možnost za varno in enostavno  prijavo." 

"Brezmadežnosti ne dosega nihče"

Premier Miro Cerar, ki je bil slavnostni govornik ob začetku projekta, je poudaril, da je po njegovem prepričanju pomembno spregovoriti o stvareh, ki so boleče in družbeno pomembne. Nevarno pa je v tej družbi postavljati za edini kriterij brezmadežnost, kljub temu da tega ne dosega nihče. Cerar je še dodal, da je v Sloveniji veliko hinavščine. "Tisti, ki so res obremenjeni s korupcijo, so iz ozadja najbolj glasni pri obtoževanju drugih, ki so pretežno pošteni. Temu prisluhnejo tudi mediji in se tako pogosto širijo nepreverjene informacije."

Korupcija, ki je pogosto ne zaznamo, praviloma ogromno stane prav vse. Slovenske avtoceste naj bi davkoplačevalci zaradi kartelnih dogovorov gradbincev preplačali kar za dve milijardi evrov, kar je tretjino vrednosti avtocestnih poslov v Sloveniji. V organizaciji tako navajajo, da bi za ta denar lahko za eno leto zaposlili in dali povprečno plačo vsaj 54.702 ljudem in tako prepolovili število brezposelnih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:02 28. Oktober 2014.

    Problem v tem je samo ta : ker so vsi vpleteni !!! Najvišji ki dobijo največ in najnižji, ki dobijo …

  • 09:30 28. Oktober 2014.

    Ne vem zakaj s s temi problemi ne ukvarja nobena vlada, niti sodni organi... če pa je že kaka prijava, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.