Brez štipendije kljub kolajnam

Foto: slovenija 09.01.14. maja pogorevc (v sredini), Foto: osebni arhiv slovenija 09.01.14. maja pogorevc (v sredini), Foto: osebni arhiv
Spodbujanje športnikov. Zaradi nenavadnih pravil je mlada športnica ostala brez Zoisove štipendije.
Oglej si celoten članek

Trenutno še veljavni pravilnik o dodeljevanju Zoisovih štipendij je do mladih vrhunskih športnikov, ki se uvrščajo na državna tekmovanja in posegajo po najvišjih mestih, diskriminatoren. Tako meni oče uspešne mlade atletinje Maje Pogorevc iz Slovenj Gradca, ki ji komisija za njene športne dosežke ni dodelila niti ene točke, ker se ni udeležila predtekmovanj.

V 16. členu pravilnika o dodeljevanju štipendij namreč piše, da so državna tekmovanja le tista, na katera se posamezniki uvrstijo na osnovi predtekmovanj. Teh pa v posamičnih kategorijah v atletiki ni, kar si lahko razlagamo tudi tako, da ni uspeh, če je nekdo državni prvak, temveč je pomembno, da je pred tem zmagal v domači vasi.

Sporni pravilnik le še letos

Maja ima za seboj vrsto vrhunskih športnih dosežkov. Je aktualna državna prvakinja srednješolk v teku na 400 metrov in posamična državna prvakinja na 200 in 400 metrov, kjer ni predtekmovanj. Zmagala je tudi na mednarodnem mitingu Brixen. "Najpogostejši razlog, da nek dosežek ni upoštevan, je ravno ta, da pri športnih dosežkih ni ustreznih predtekmovanj," pojasnjuje Darinka Trček iz javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije.

Pravilniku so sicer šteti dnevi, saj bo veljal le še do konca trenutnega izobraževalnega obdobja. V pripravi je nov, ki bo omenjeno področje uredil skladno z novim zakonom o štipendiranju. Lani so sicer na skladu prejeli okoli 15.000 vlog, kar je nekaj manj kot predlani. Do tega tedna so rešili že vse vloge, 72 odstotkom prosilcev pa štipendije tudi odobrili.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • zic
    13:10 12. Januar 2014.

    res država je tako mačehovska do športnikom. Enako je, če dijak ali študent dobi zaradi statusa vrhnunskega športnika podaljšan letnik, …

  • 09:29 12. Januar 2014.

    Punce.... pa kaj še delate v tej gnili državi?? Pametni odhajajo... mi starci žal ostajamo in čakamo na usoden... konec.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.