Slovenija
22 ogledov

Brez štipendije kljub kolajnam

slovenija 09.01.14. maja pogorevc (v sredini), Foto: osebni arhiv slovenija 09.01.14. maja pogorevc (v sredini), Foto: osebni arhiv
Spodbujanje športnikov. Zaradi nenavadnih pravil je mlada športnica ostala brez Zoisove štipendije.

Trenutno še veljavni pravilnik o dodeljevanju Zoisovih štipendij je do mladih vrhunskih športnikov, ki se uvrščajo na državna tekmovanja in posegajo po najvišjih mestih, diskriminatoren. Tako meni oče uspešne mlade atletinje Maje Pogorevc iz Slovenj Gradca, ki ji komisija za njene športne dosežke ni dodelila niti ene točke, ker se ni udeležila predtekmovanj.

V 16. členu pravilnika o dodeljevanju štipendij namreč piše, da so državna tekmovanja le tista, na katera se posamezniki uvrstijo na osnovi predtekmovanj. Teh pa v posamičnih kategorijah v atletiki ni, kar si lahko razlagamo tudi tako, da ni uspeh, če je nekdo državni prvak, temveč je pomembno, da je pred tem zmagal v domači vasi.

Sporni pravilnik le še letos

Maja ima za seboj vrsto vrhunskih športnih dosežkov. Je aktualna državna prvakinja srednješolk v teku na 400 metrov in posamična državna prvakinja na 200 in 400 metrov, kjer ni predtekmovanj. Zmagala je tudi na mednarodnem mitingu Brixen. "Najpogostejši razlog, da nek dosežek ni upoštevan, je ravno ta, da pri športnih dosežkih ni ustreznih predtekmovanj," pojasnjuje Darinka Trček iz javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije.

Pravilniku so sicer šteti dnevi, saj bo veljal le še do konca trenutnega izobraževalnega obdobja. V pripravi je nov, ki bo omenjeno področje uredil skladno z novim zakonom o štipendiranju. Lani so sicer na skladu prejeli okoli 15.000 vlog, kar je nekaj manj kot predlani. Do tega tedna so rešili že vse vloge, 72 odstotkom prosilcev pa štipendije tudi odobrili.

 

 

Komentarjev 2
  • zic 13:10 12.januar 2014.

    res država je tako mačehovska do športnikom. Enako je, če dijak ali študent dobi zaradi statusa vrhnunskega športnika podaljšan letnik, se enako izgubi štipendijo. Vse to je skregano z logiko. Kot da bi se ti športniki praskali!!!???

  • maresem 09:29 12.januar 2014.

    Punce.... pa kaj še delate v tej gnili državi?? Pametni odhajajo... mi starci žal ostajamo in čakamo na usoden... konec.