Brezposelni hitro postane brezdomec

Kriza kaže zobe in šibkost najmanj izobraženih: tretjina teh je brezposelnih.
Oglej si celoten članek

Kozmetični tehnik, vzdrževalec strojnih naprav in varilec so poklici, ki te dni zmagujejo. S temi se lahko takoj zaposliš. Če pa nimaš niti poklica (srednje šole) in ostaneš brez službe, je manevrski prostor veliko manjši. Biti moraš vztrajen ali imeti srečo – kot jo je imelo 75 delavcev brez poklica, ki od marca delajo v proizvodnji luči za avtomobile, nam je povedala Alja Malis iz agencije Naton. Za to se imajo slovenski delavci zahvaliti Angeli Merkel in ne Borutu Pahorju. Nemška vlada subvencionira svojo avtomobilsko industrijo in posledično njene kooperante v tujini – vsaj do septembra bo tako. Brezposelni so tako obsojeni na bolj ali manj lastno pobudo in iznajdljivost. V zavodih za zaposlovanje jim pogosto zabrusijo, da od svetovalcev pač preveč pričakujejo. Zato je Senad vzel usodo v svoje roke in storil nekaj, kar je v Sloveniji redkost: v nekaj mesecih je, iskajoč delo, zamenjal več prebivališč. 

Bomba. Žal je pri tem naletel na agencijo za posredovanje dela z milo rečeno nenavadnimi praksami. Da je pri posredovanju dela prostor za številne zlorabe, manipulacije, izkoriščanje, ponekod tudi novodobno suženjstvo, je zaznal tudi inšpektorat za delo in se ustrezno odzval. Tudi tako se preprečuje eksplozija socialne bombe, saj vsak mesec ne ulici konča več kot tisoč delavcev. Čas od izgube službe do dejanskega pristanka na ulici se je med krizo zelo skrajšal: Senadu se je to zgodilo v enem samem mesecu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.