Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Brezposelni hitro postane brezdomec

Kriza kaže zobe in šibkost najmanj izobraženih: tretjina teh je brezposelnih.

Kozmetični tehnik, vzdrževalec strojnih naprav in varilec so poklici, ki te dni zmagujejo. S temi se lahko takoj zaposliš. Če pa nimaš niti poklica (srednje šole) in ostaneš brez službe, je manevrski prostor veliko manjši. Biti moraš vztrajen ali imeti srečo – kot jo je imelo 75 delavcev brez poklica, ki od marca delajo v proizvodnji luči za avtomobile, nam je povedala Alja Malis iz agencije Naton. Za to se imajo slovenski delavci zahvaliti Angeli Merkel in ne Borutu Pahorju. Nemška vlada subvencionira svojo avtomobilsko industrijo in posledično njene kooperante v tujini – vsaj do septembra bo tako. Brezposelni so tako obsojeni na bolj ali manj lastno pobudo in iznajdljivost. V zavodih za zaposlovanje jim pogosto zabrusijo, da od svetovalcev pač preveč pričakujejo. Zato je Senad vzel usodo v svoje roke in storil nekaj, kar je v Sloveniji redkost: v nekaj mesecih je, iskajoč delo, zamenjal več prebivališč. 

Bomba. Žal je pri tem naletel na agencijo za posredovanje dela z milo rečeno nenavadnimi praksami. Da je pri posredovanju dela prostor za številne zlorabe, manipulacije, izkoriščanje, ponekod tudi novodobno suženjstvo, je zaznal tudi inšpektorat za delo in se ustrezno odzval. Tudi tako se preprečuje eksplozija socialne bombe, saj vsak mesec ne ulici konča več kot tisoč delavcev. Čas od izgube službe do dejanskega pristanka na ulici se je med krizo zelo skrajšal: Senadu se je to zgodilo v enem samem mesecu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.