Čaka jih nekaj manj

Foto: Žurnal24 Veliko bolnikov na pregled ali poseg raje čaka dlje, kot da bi odšli v bolj odda
Čakalne dobe. Po šestih mesecih 20 tisoč čakajočih bolnikov manj. Revmatiki čakajo več kot eno leto.
Oglej si celoten članek
Čez dopustno mejo
Rezultat. Čez dopustno mejo glede na svoje zdravstveno stanje čaka 8.066 bolnikov, kar je skoraj dva tisoč bolnikov manj kot marca. Na čakalnih seznamih je 53 tisoč ljudi, 1. januarja, ob uveljavitvi pravilnika glede dopustnih čakalnih dob (mesec, tri mesece, šest mesecev), jih je bilo skoraj 73 tisoč.

Bolniki. “Nujno bi bilo, da bi specialisti revmatologi skrbeli predvsem za revmatike,” pravi predstavnik revmatoloških bolnikov Aladar Belec. Čakalna doba za prvi pregled pri revmatologu je več kot eno leto. Za 20 tisoč bolnikov pa skrbi 20 specialistov. “Specialisti revmatologije na internistični kliniki pregledujejo tudi druge paciente, delajo tudi v ugentni ambulanti,” razlaga Belec. “Predstojnik je dolžan organizirati delo tako, da se problem omili,” odgovarja direktor ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Simon Vrhunec. Predolge čakalne za revmatike so problem celotne Slovenije.

Neodgovorni tudi bolniki
Šest mesecev od začetka izvajanja pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah so največje težave poleg revmatologije še na ortopediji in kardiokirurgiji.

“Pri vodstvih bolnišnic še vedno skrb za čakalne dobe ni tako velika, kot je velika pri ministru,” je minister Dorijan Marušič nezadovoljen z direktorji bolnišnic. Prav tako je nezadovoljen z bolniki, ki ne sporočajo, da jih ne bo na preiskavo in izkoriščajo urgentne službe za preglede, ki niso nujni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.