Slovenija
14 ogledov

Čaka jih nekaj manj

Veliko bolnikov na pregled ali poseg raje čaka dlje, kot da bi odšli v bolj odda Žurnal24 main
Čakalne dobe. Po šestih mesecih 20 tisoč čakajočih bolnikov manj. Revmatiki čakajo več kot eno leto.
Čez dopustno mejo
Rezultat. Čez dopustno mejo glede na svoje zdravstveno stanje čaka 8.066 bolnikov, kar je skoraj dva tisoč bolnikov manj kot marca. Na čakalnih seznamih je 53 tisoč ljudi, 1. januarja, ob uveljavitvi pravilnika glede dopustnih čakalnih dob (mesec, tri mesece, šest mesecev), jih je bilo skoraj 73 tisoč.

Bolniki. “Nujno bi bilo, da bi specialisti revmatologi skrbeli predvsem za revmatike,” pravi predstavnik revmatoloških bolnikov Aladar Belec. Čakalna doba za prvi pregled pri revmatologu je več kot eno leto. Za 20 tisoč bolnikov pa skrbi 20 specialistov. “Specialisti revmatologije na internistični kliniki pregledujejo tudi druge paciente, delajo tudi v ugentni ambulanti,” razlaga Belec. “Predstojnik je dolžan organizirati delo tako, da se problem omili,” odgovarja direktor ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra Simon Vrhunec. Predolge čakalne za revmatike so problem celotne Slovenije.

Neodgovorni tudi bolniki
Šest mesecev od začetka izvajanja pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah so največje težave poleg revmatologije še na ortopediji in kardiokirurgiji.

“Pri vodstvih bolnišnic še vedno skrb za čakalne dobe ni tako velika, kot je velika pri ministru,” je minister Dorijan Marušič nezadovoljen z direktorji bolnišnic. Prav tako je nezadovoljen z bolniki, ki ne sporočajo, da jih ne bo na preiskavo in izkoriščajo urgentne službe za preglede, ki niso nujni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.